Karfiol tahinivel

  • 2015.11.09.
  • 8

A tahinit nagyon szeretem (ki nem...?), a karfiolt nem kevésbé. Az utóbbi időben nagyon gyakran készítek tahinis karfiolt, ami nem a két összetevő élvezetének összegét, hanem - minden túlzás nélkül állítom - százszorosát adja. Aki még nem próbálta, annak kötelező megkóstolni, aki meg már ismeri, azt úgysem lehet lebeszélni, hogy elkészítse ezt a kicsit pikáns változatot...A recept roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges, és tetejébe laktató. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.Hozzávalók:1 friss karfiol 1/2 csésze olívaolaj tengeri sóTahini:3/4 pohár tahini másfél csésze hideg víz 3 kettévágott és kipréselt paradicsom 2 összetört fokhagymagerezd 1 magoktól megtisztított és apróra vágott csípős paprika 1/2 evőkanál só 2 evőkanál citromlé Tálaláshoz:1 citrom leve 1/2 pohár olívaolajElkészítés:220 fokra előmelegítjük a sütőt.Rózsáira szedjük a karfiolt és egy nagy tálba tesszük. Ráöntjük az olívaolajat és a tengeri sót, összekeverjük, aztán beleterítjük egy lapos hűálló tálba, vagy tepsibe, és 10-15 percig sütjük, míg a karfiol aranybarnás színű nem lesz.Ezzel párhuzamosan elkészítjük a tahinit: robotgépben összetörjük az összes hozzávalót, hogy híg tahinit kapjunk.Kivesszük a karfiolt a sütőből, és a tahinit a tepsi széleire öntjük, hogy ne fedje be a karfiolt. Citromot facsarunk az egészre, lelocsoljuk olívaolajjal, és tálaljuk.