Vegán hétvége

  • 2018.01.07.
  • 4

Az év első hétvégéjét (B.Ú.É.K.:) unokahúgaimmal töltöttem, egyikük vegán életmódot követ egy ideje. Vidékről jöttek fel a lányok hozzám, a "nagy" Budapestre, ilyenkor mindig flangálunk a városban, kipróbálunk helyeket, elviszem őket ide-oda. Ez alkalommal egy vegán étterem volt az egyik célpont, naná!
A Vegán Love nem is okozott csalódást nekünk! Még sosem voltam kifejezetten vegán étteremben, nagyon szimpatikus volt. Eleve imádtam a berendezést, a színeket a kis street food helyen. Aztán megkóstoltuk a burgereket... abszolút izgalmas ízvilág! Pedig csupa zöldség. Kiegészítve finom szószokkal és "sajttal".







Egyébként meg főztünk is a hétvégén, a vasárnapi ebéd ezúttal vegán volt. Semmilyen állati eredetű hozzávalót nem használtunk!
Rég éreztem magam ilyen jól a konyhában, a két kis kuktán szuperügyes volt, így hamar "összedobtunk" egy-két tepsiben sült ételt.
Töltött padlizsán:
Hozzávalók:1 közepes padlizsán2 kisebb vagy 1 nagy répa megtisztítva, reszelveegy fél füstölt tofu (aldisat használtunk)só, bors,1 tk jambalaya fűszerkeverék0,5 tk kurkumaA padlizsánt félbevágjuk, a belsejét "kikanalazzuk", kisebb kockákra vágjuk. A reszelt répával együtt egy kis margarinon (növényi, vagy napraforgó olajon) összefonnyasztjuk kb 5 perc alatt, közben fűszerezzük. Hozzákeverjük a tofut is, még kb 3-4 perc és kész. Tepsibe tesszük egymás mellé a fél padlizsánokat (megsózzuk őket) és megtöltjük a keverékkel, mehet
az előmelegített sütőbe lefóliázva kb. 30 percre. Majd még 10 perc fólia nélkül.
Rakott cukkini:Hozzávalók:
1 nagy cukkini0,5 kifőtt zacskós jázmin rizs1 nagy répa megtisztítva, reszelveegy fél füstölt tofu (aldis)2 db friss paradicsom1 gerezd fokhagymasó, bors0,5 tk kurkuma0,5 tk oreganó, bazsalikom, petrezselyemEgy kevés olajra rádobjuk a reszelt répát, 3-4 perc fonnyasztás után hozzákeverjük a rizst és rányomjuk a fokhagymát. Belekeverjük a tofut is, kockára vágva. Fűszerezzük: só, bor, kurkuma, oreganó, bazsalikom, petrezselyem. Öntsünk rá kb 1 deci vizet. Keverjünk rajta néhányat és vegyük le a tűzről. A megpucolt cukkinit szeletekre vágjuk és kiolajozott kisebb tepsibe fektetjük egymás mellé. Hintsük meg sóval és egyenletesen oszlassuk el rajta a répás keveréket. Ezt követően karikázzunk friss paradicsomot a tetejére. Picit sózzuk meg a tetejét. Mehet rá a fólia és ezt is toljuk be a sütőbe, kb. 20 percre. Majd fólia nélkül még hagyjuk sülni további 10 percet.
Köretként készíthetünk mellé sült édesburgonyát. négy főre 6 darabot készítettünk. Hasábokra felvágtuk. Mikróban 5X1 percig főztük (minden perc után összeráztuk). Majd befűszereztük sültkrumpli fűszerkeverékkel és bő olajban kisütöttük. Hmmm....