Citromos rozmaringos egészben sült csirke

  • 2014.09.08.
  • 2

Ugye mindennek eljön egyszer az ideje. Annak még nem, hogy egyedül töltött káposztát készítsek (valamiért ez a mumusom, talán azért, mert a nagymamám istenien készíti, és nem akarok lebőgni). Viszont a csirke egészben való megsütésével most megbirkóztam. Igazán finom lett a végeredmény, úgyhogy fogok még ezzel kísérletezgetni tovább is JA citrom & rozmaring & lime levél (!) párosítás nagyon ízletessé tette a csirke húsát, az illata meg mennyei volt.

Hozzávalók 5-6 főre:kb. 1,5 kg-os egész csirke (belsőségek nélkül)2 szál friss rozmaring2 db szárított lime levél1 fél citrom meghámozvasó, borskb. 5 dkg vajElkészítés:A csirkét mossuk meg alaposan. Sózzuk be alaposan (én asztali szóróval simán meghintettem mindenhol).
Nyissuk szét a lábait és helyezzük bele a fél citromot, rozmaringot, lime leveleket.A vajat melegvíz felett a gőzben kissé olvasszuk meg. Annyira, hogy kézzel össze tudjuk keverni 0.5 tk sóval és 2 csipet borssal. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a csirkét mindenhol! Még a bőre alá is kenhetünk, ahol be tudunk nyúlni.Kössük össze a combokat, és fektessük egy kisebb tepsi aljára. Ahogy most is látjuk a képen, olyan helyzetében fektessük a tepsire.Az összes sütési idő nekem 2,5 óra volt (nagyjából 190 fokon). Kb. másfél órán át fedő alatt sütjük (én egy nagy jénait borítottam rá). Egy óra után fordítsuk meg. A másfél óra leteltével vegyük le róla a fedőt. Az utolsó egy órában fordítsuk meg legalább egyszer, és locsoljuk meg a levével a húst. A lényeg, hogy az utolsó 15 percben az a fele legyen felül, amit a tálaláskor is fent szeretnénk látni.Egészben tálalni a legszebb JFogyasztás előtt viszont vegyük ki belőle a rozmaring szálakat és a citrom maradványokat.