Vajkaramella - krémlikőrben, és csokiba forgatva

  • 2013.12.30.
  • 9

Számtalan módját találhatjuk a vajkaramella felhasználásának. És persze elkészítésére is rengetek indokot fel tudnék sorolni :) Lássunk néhányat!Az ötlet onnan indult, hogy idén is valami saját készítésűt szerettem volna adni Karácsonyra kollégáimnak. Mindig meglepjünk egymást valami ötletes aprósággal. Nagyon szeretem a Karácsonyi bulijainkat. Összejövünk, mindenki hozz valami finomságot, eszünk, forralt borozunk, együtt vagyunk, ajándékozunk. Az ajándékba készülő vajkaramellás krémlikőrt pici vodkás feles üvegekbe töltöttem. Ez azért volt praktikus, mert egyébként is vodka kell az elkészítéshez, így vásároltam ilyen kis feles üvegeket, és a benne lévő vodka mellett az üveget is felhasználtam.Szilveszterkor is, és egyébként bármilyen alkalomkor, jól jöhet, ha van egy kis krémlikőr a hűtőben!Az ital
elkészítésére szánjunk időt. Legalább 2 és fél órás művelet volt, bár ha nem először csináltam volna, lehet gyorsabban megy. Ha nem akarunk ennyi időt tölteni vele, akkor vegyük meg készen a vajkaramellát. A vajkaramellából kb. 80-90 dekányi lett (ennek csak kb. fele kell a likőrhöz), az ital maga pedig olyan 2 liter.
A likőrhöz fel nem használt vajkaramellának egy részét kockánként megolvasztott étcsokoládéba forgattam, majd egyenként celofánba csomagoltam. Ez járt a kis krémlikőrök mellé ajándékba JHozzávalók:Vajkaramella:5 dl habtejszín50 dkg kristálycukor2 csomag vaníliás cukor100 g vaj12 dkg mézKrémlikőr:egy főzetnyi fekete kávé (2 személyes)350-400 g vajkaramella (folyékony)7 dl habtejszín1 csomag vaníliás pudingpor6 dl vodka1 dl tejElkészítés:Vajkaramella: A habtejszínt kezdjük el felmelegíteni egy tapadásmentes edényben, mikor langyos adagoljuk hozzá a cukrot, a vaníliásat is. A mézet kissé melegítsük fel a mikróban, így könnyebb hozzáönteni a cukros tejszínhez. Lassú tűzön kevergessük a cukros, mézes tejszínt, kb. negyed óra múlva adjuk hozzá a vajat is. Folyamatosan kevergessük. Lassú tűzön addig főzzük, míg (nagyon) besűrűsödik és szép karamell színe lesz. Az elejétől kezdve ez nálam kb. 1,5 órát vett igénybe. (ha fele ennyi mennyiségekkel dolgozunk, akkor biztosan hamarabb kész van!)Sütőpapírral bélelt edénybe/kis tepsibe öntsük és hűtőben hagyjuk teljesen megszilárdulni.Krémlikőr:Kb. 400 g vajkaramellát olvasszunk fel (ha rögtön a vajkaramella készítés után csináljuk meg a likőrt, akkor egyszerűen a folyékony masszával dolgozzunk tovább, a fenti elkészült vajkaramellának csak a felére van szükség). Adjuk hozzá a kávét, 5 dl habtejszínt. Melegítsük össze.2 dl habtejszínben keverjük el csomómentesen a vanília pudingot. Öntsük hozzá a keverékhez.Mehet hozzá a vodka! Keverjük el, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá tejet, én egy decivel lazítottam. Ekkor még nagyon erősnek fog érződni, néhány nap múlva már kevésbé.Tegyük szép üvegekbe. Hűtsük le. Fogyasztás előtt rázzuk össze.
Vajkaramella csokiba forgatása: Egyszerűen vágjuk kockákra a szilárd vajkaramellát. Olvasszunk étcsokoládét és egyesével forgassuk bele a kockákat. Tegyük sütőpapírra őket, és hűtsük le.