Készülődés húsvétra 1. – Cseresznyés piskóta

  • 2013.03.25.
  • 6

Minden alkalmat szeretek és meg is ragadok, amikor ünnepelni lehet. Ilyen a húsvét is! Már a hétvégén elkezdtem a készülődést.Tokaj és környékét vesszük célba családommal, három nap pihi, evés, ivás. Mindig nagyon várom. Úgy tervezem, idén magam is beszállok a sütögetésbe. Próbasütésként elkészült az alábbi cseresznyés finomság. Egyszerű piskóta recept, igazából a formája teszi különlegessé.Hozzávalók:5 tojás5 ek cukor1 tasak vaníliás cukor2 tk vanília aroma5 púpos ek liszt1 tasak sütőpor1 csipet sócseresznyebefőtt (lehetőleg házi)sütőpapír, nyuszis sütőformaElkészítésA tojásokat válasszuk szét. Egyik tálba mehet a sárgája a cukrokkal együtt. Másik tálba a tojások fehérje.Egy harmadik edénybe szitáljuk bele a lisztet, sütőport és adjunk hozzá egy csipet sót.Néhány perc alatt robotgéppel habosítsuk fel a sárgáját. Adagoljuk hozzá folyamatosan a lisztes keveréket, jól dolgozzuk össze. Öntsünk bele vanília aromát.Robotgép segítségével verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Majd fakanállal forgassuk bele a tésztába, óvatosan.A sütőformába próbáljunk ügyesen sütőpapírt tenni (én e nélkül sütöttem, kivajaztam, liszteztem, de sajnos így is csúnyán beleragadt, úgyhogy nem javaslom papír nélkül). Oszlassuk el a formában a tésztát. Dobáljunk a tetejére cseresznyedarabokat.Kb. 160-170 fokos sütőben 20-25 percig süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót, különben összeesik a piskóta. Mikor kész (ez akkor van, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, és nem ragad rá a tészta), ne vegyük ki rögtön a sütőből, résnyire nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk néhány percig hűlni. Csak ez tegyük tálcára a kész sütit. Akár díszíthetjük is a móka kedvéért.