Keddi gyors - gombás tészta

  • 2016.07.20.
  • 8


Utólag is elnézést az összes kitartó olvasómtól a kissé hosszúra sikerült szünet miatt, nem szándékozom még letenni a fakanalat, csak ez-az közbejött az utóbbi időben. Főzni talán még nem felejtettem el, legalábbis tésztát még talán nem.
Tegnap anyukám jóvoltából hozzájutottam egy kisebb adag házi szélesmetélthez, ami pont kapóra jött, mert úgyis gombás tésztát terveztem a hét hátralévő részére.
Fél óra alatt össze lehet dobni, többfajta gombával még jobb lesz, a pancetta chips meg kötelező, kivéve ha valaki inkább a vegán vonalat preferálja. Tökéletes fastfood hétköznapra, vagy antipasti egy nagyobb lakoma előtt.
 
Hozzávalók (kb. 4 főre)
100 g pancetta,
300 g házi vagy bolti durum tagliatelle,
400 g csiperkegomba, felszeletelve,
200 g laskagomba, ujjnyi vastag csíkokra vágva,
Három csokor petrezselyem levelei, durvára aprítva,
Két evőkanálnyi sajtkrém (bármilyen jó, én natúr cserpest használtam most),
Maréknyi frissen reszelt parmezán,
Kb. 1 dl tejszín,
Teáskanálnyi sherry ecet,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
Olívaolaj,
Bögre víz, amiben a tésztát főztük
 
A pancettát kevés olívaolajon pirítsuk zsírjára egy nagyobb serpenyőben, majd szedjük tányérra. A kisült zsír egy részét tegyük félre, a maradékon kezdjük el több részletben pirítani a gombát. Ami kész szintén tegyük félre, a zsírt folyamatosan pótoljuk. Ha kész az utolsó adag is tegyük vissza mindet a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a sherry ecetet, pár percig főzzük, majd öntsük fel a tejszínnel. Kanalazzuk rá a krémsajtot, szórjuk rá a reszelt parmezánt, felaprított petrezselyem nagyját (tegyünk félre egy keveset díszítésre).
Miközben a gomba pirul főzzük sós vízben al dentére a tésztát, ha elkészült szűrjük le, adjuk a gombás mártásunkhoz egy bögre főzővízzel. Keverjük alaposan össze, ha még szükséges sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, pirított pancettával.