Vörösboros marhapofapörkölt

  • 2015.09.12.
  • 3

Sajnos ritkán adatik meg hogy bográcsozzunk, az ötödiken elég nehézkes is lenne, de azért minden nyáron legalább egyszer készül valami szabad tűzön is.  Tavaly már volt szerencsém kipróbálni a sertéspofát, úgyhogy idén azt tűztem ki célul hogy ha pörkölt lesz, akkor az marhapofa.  

Aki a marhapofáról még nem hallott volna, tudni kell róla hogy nem két perc, a főzési ideje olyan 5-6 óra. Viszont közben, lévén pörkölt, nem igényel különösebb odafigyelést, néha meg kell keverni, meg az elfőtt folyadékot pótolni. Az előkészületekről már nem mondható el ugyanez, mivel pofa, nem egy darab hús tisztításával kell megküzdenünk, hanem több kisebbel, ami eltarthat egy ideig. Viszont ha ezzel megvagyunk, felraktuk a pörköltünket, vígan elborozhatunk mellette. A marhapofáról azt mondják, hogy sok benne a kollagén, ami miatt az eredmény jó esetben egy sűrű, szaftos pörkölt lesz, puha, omlós hússal. Persze ha van türelmünk kivárni azt az 5-6 órát, és tényleg hagyunk időt minden húsdarabnak, hogy rendesen megfőjön.
 
Hozzávalók (kb. 12-14 főre)
3,5-4 kg marhapofa, megtisztítva, felkockázva,
Három-négy evőkanál mangalica-, vagy sima sertés zsír,
5 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma,
4 lecsópaprika, felkockázva,
1 kápia paprika, felkockázva,
4 paradicsom, felkockázva,
3 evőkanálnyi őrölt édes paprika,
Teáskanálnyi őrölt csípős paprika,
Teáskanálnyi füstölt paprika (elhagyható),
 Tengeri só,
Egy üveg száraz vörösbor (pinot noir, merlot)
 
Tegyük fel a bográcsot, hevítsük fel a tűzön. Olvasszuk fel benne zsírt, dinszteljük üvegesre rajta a hagymát. Dobjuk rá az összetört fokhagymát, adjuk hozzá a paprikát (édeset, csípőset, füstöltet, közben levehetjük a tűzről hogy ne égjen egyből meg), felkockázott marhapofát. Alaposan keverjük össze, pirítsuk körbe amennyire tudjuk, vigyázva hogy a paprika oda ne kapjon. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, paradicsomot, majd öntsük fel a vörösborral. Enyhén sózzuk, rotyogtassuk 5-6 órán keresztül. Ha elfőtte a levét vízzel pótoljuk, közben párszor ellenőrizzük az ízét, ha kell sózzuk.
Főtt krumplival, kovászos uborkával, friss kenyérrel tálaljuk.