Liguria, part 2 - Spaghetti alle pesto

  • 2015.08.20.
  • 6

Nem kell sokat böngésznünk ahhoz, hogy kiderüljön, Liguria bizony a pesto „őshazája”. Úgyhogy bármennyire is meglepő, a második recept, amit különösebb erőlködés nélkül bárki össze tud dobni akár nyaralás alatt is, egy pofonegyszerű pestós spagetti lesz, egy kis csavarral.

A „csavar” nélküli verzió a végy egy kis pestót, meg egy doboz spagettit, főzd meg, és keverd össze őket.  Nem nagyon lehet elrontani, maximum azzal, ha túlfőzzük a tésztát, vagy ha rossz pestót használunk, de ez Liguriában szinte lehetetlen. 
A csavar a receptben ezúttal a pármai sonka (az azért jó érzés, ha a piacon az orrunk előtt szeleteli az olasz a sonkaszeletelők mercédeszén a pármait), pancetta, illetve hogy még erőteljesebb legyen a dolog, egy kis extra fokhagyma és parmezán. És persze a rukkola, mert azt szinte bármihez meg tudom enni.

Hozzávalók, két főre
Egy gerezd fokhagyma,
6-8 szelet pancetta,
8-10 szelet pármai sonka,
Nagy maréknyi frissen reszelt parmezán, parmezánforgács,
Három-négy evőkanálnyi pesto,
Fejenként kb. 80 g spagetti tészta,
Maréknyi rukkola (elhagyható),
Fél citrom leve,
Olívaolaj
 
Sós vízben főzzük al dentére a tésztát. Miközben fő, egy nagyobb serpenyőben süssük zsírjára a pancettát, ha megpirult szedjük tányérra. Öntsünk kevés olívaolajat még a serpenyőbe, fél perc alatt pirítsuk meg rajta a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tésztát. Tépkedjük nagyobb darabokra a pármai sonkát, törjük nagyobb darabokra a pancettát (hagyjunk meg egy keveset mindkettőből a tálaláshoz), szórjuk a tésztára a parmezánnal,  adjuk hozzá végül a pestót is és jól keverjük össze. A rukkolát locsoljuk meg kevés olívaolajjal, citromlével. Tálaláskor szórjuk meg még egy kevés parmezánnal, a félretett pancettával, sonkával, rukkolával.