Hugh féle gombás csirkeragu ciderrel

  • 2014.04.03.
  • 6


Nos, erre azt mondanám, hogy a csirkepaprikás tökéletes alternatívája, ha valaki unja a csirkepaprikást. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam mikor először főztem. Valami raguszerű dolgot kívántam csirkéből, de paprika nélkül. 
Ragu téren tőlünk nyugatabbra elég „csehül” állnak a nemzetek konyhái, egykét klasszikustól eltekintve azért inkább sütnek, mint főznek. Nincs is azzal semmi baj, viszont a sülteknek megvan az a hátránya, hogyha másnap, ne adj Isten harmadnap szeretnénk enni, akkor azért finoman szólva is elég sokat veszítenek az élvezeti értékükből.
Viszont a szaftos ételek, raguk némelyike még jobb is lesz, összeérnek az ízek. Ez mondjuk most pont nem ennek a klasszikus példája, de azért lehet melegíteni, mi például, ha jól emlékszem még harmadnap is ettünk belőle, és a végén még a kutyának is jutott :)
Egyébként egy pofonegyszerű ételről van szó, csakúgy mint a fentebb emlegetett csirkepaprikás. Viszont itt nem a paprika, lecsós alap, tejföl adja meg az irányt, helyette a kakukkfű, petrezselyem, gomba, cider ízei dominálnak, amit végül a mustár, tejszín tesz teljessé.  
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)Egy, kb. másfél-két kilós, bontott csirke, vagy súlyra ugyanennyi comb, mell, máj, szív,Két közepes fej vöröshagyma, felaprítva,Egy csokor petrezselyem szára, levelei külön-külön felaprítva,Két gerezd fokhagyma, felaprítva,4-5 kakukkfű ág,1 babérlevél,Három-négy evőkanálnyi liszt,Frissen őrölt fekete bors,Tengeri só,20 dkg csiperkegomba, szeletekre vágva,20 dkg laskagomba, ujjnyi széles szeletekre (laskára) vágva,Fél liter cider (nem ízesített),Két evőkanál dijoni, vagy angol mustár,1,5-2 dl zsíros tejszín,Olívaolaj,Evőkanálnyi vaj
KöretTészta, rizs, vagy főt burgonya
 
 

A lisztet keverjük össze teáskanálnyi sóval, teáskanálnyi durvára őrölt fekete borssal, forgassuk meg benne a mellett, combokat, szárnyat, szívet, májat.Forró lábasba öntsünk kevés olívaolajat, pirítsuk pár percig nagy lángon a húsokat (előtte rázzuk le a felesleges lisztet), ameddig egy kis színt nem kapnak. Ami elkészült tegyük félre egy tányéron. Ha mind megvan, öntsünk ismét kevés olajat a lábasba, dinszteljük meg rajta a hagymát a felaprított petrezselyemszárral (pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát is).Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, pirítsuk meg rajta a gombákat. Egyszerre csak keveset tegyünk bele, különben vizet ereszt és elkezd főni. Ami kész, szintén szedjük tányérra. Tegyük vissza a csirkét, gombát a lábasba, amiben a hagymát is pirítottuk, dobjuk rá a kakukkfüvet, babérlevelet, majd öntsük fel ciderrel úgy, hogy ne lepje el azért teljesen (így majd szépen megpirul a hús felső része). Fedjük le sütőpapírral és toljuk 150 fokos sütőbe egy órára.Egy óra múlva vegyük ki, ha szükséges ízesítsük kevés sóval, borssal, (öntsünk hozzá kevés vizet is, ha nagyon elfőtte volna a levét), vegyük le a sütőpapírt és tegyük vissza még fél órára. Ha a csirke megpuhult, szedjük ki a lábasból a gombával együtt. A lábast tegyük nyílt láng felé, a léhez adjunk folyamatos keverés mellett jó két evőkanálnyi dijoni mustárt, 2 dl tejszínt. Ha újból felforrt szedjük vissza a húst, gombát, végül szórjuk meg a felaprított petrezselyemlevéllel.







Címkék

Csirke Cider