Quiche sonkával, gombával, medvehagymával

  • 2013.04.03.
  • 4

Gondolom, aki még rá bír a sonkára nézni, annak megfordult a fejében az is, hogy mi a retek legyen vele, mert harmadik nap is a húsvéti menüt enni kicsit már sok. Nálam legalábbis majdnem ez volt a helyzet. Szerencsére nem sok sonka maradt, mert sikerült egy kisebbet vennem, viszont a kalácsot meg főtt tojást már nagyon nem akartam. A quiche eléggé adta magát alternatívaként, bármennyire is hülyén hangzik így elsőre. Ami kell hozzá, az általában van is otthon, meg viszonylag egyszerű is a történet.Aki esetleg nem ismeri, annak röviden: egy vajas, omlós tészta, „rántottával", és bármi mással megtöltve, vagy, ahogy sokan emlegetik, a francia pizza (semmi köze a pizzához).A bármi más nálam legutóbb pl. füstölt hal volt, most meg ugye akkor sonka a húsvét miatt, meg gomba.Ráadásul sikerült még medvehagymát is vennem a hétvégén. Az meg mindenhez jó, a tojáshoz, gombához meg pláne.

És, a történethez hozzátartozik az is, hogy „kétszer" sült, az első tészta ugyanis „borkorcsolyaként" végezte, mert kirepedt a közepe. De nekifutottam még egyszer, mert nagyon akartam quiche-t enni, ebből meg tényleg nem túl nagy macera újat gyúrni. Nem kell keleszteni, és nem kell hozzá a vajon kívül semmi különös.Másodjára jó lett, haza becsülete megmentve.
Tészta
350 g liszt,140 g hideg vaj, felkockázva,Teáskanálnyi só,Fél pohár nagyon hideg víz,1 tojás sárgája
Töltelék
Kb. 20 dkg füstölt, főtt sonka, csíkokra vágva,5 tojás,100 ml tej,Tejföl, tej keveréke,összesen kb. 1,5 dl,Egy evőkanálnyi Cserpes krémsajt,Kis csokor petrezselyem levele, szára külön felaprítva,20 dkg csiperke gomba, felszeletelve,Kis csokor medvehagyma, szára felaprítva, levelei vékony csíkokra vágva,Só
A tésztához keverjük el a lisztet a sóval, morzsoljuk bele a vajat, vagy aprítóban keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet, gyúrjuk sima tésztává. Fóliába csomagolva tegyük legalább 10 percre hűtőbe.Kilisztezett deszkán nyújtsuk kb. egy-másfél centivel szélesebb körré, mint amekkora a sütőformánk (vagy amekkora a fala, plusz egy hüvelykujjnyi).Terítsük a formába (ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy a kinyújtott tésztára illesztjük a formát és átfordítjuk deszkástól), nyomkodjuk bele úgy, hogy a tészta széle kicsit kilógjon. Lehet nyomkodni, nyújtani, ha nem lenne elég széles.Tegyünk rá sütőpapírt, szórjunk rá kb. 30 deka babot, vagy más „nehezéket". Toljuk 180 fokos sütőbe 25 percre. Vegyük le a sütőpapírt, súlyt, kenjük meg egy tojás sárgájával, és 200 fokon süssük 5-10 percig, vagy ameddig enyhén (tényleg csak enyhén) meg nem pirul. Ha kész vegyük ki (itt most levághatnánk a tészta széleit, de nekem így "rusztikusan" jobban tetszett), és mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Miközben a tészta sül, készítsük el a tölteléket. Ehhez a felszeletelt gombát pirítsuk meg kevés olívaolajon, adjuk hozzá a felszeletelt petrezselyem és medvehagyma szárat, sózzuk, borsozzuk, süssük még pár percig és tegyük félre.Verjük fel a tojást, sózzuk ezt is, majd aprítsuk fel hagymát, petrezselymet, medvehagymát. Keverjük össze a tejfölt, tejszínt, krémsajtot, és adjuk a tojáshoz minden mással együtt.Öntsük a tésztára, és tegyük a sütőbe kb. fél órára. Ha megsült (tojás nagyjából megkeményedett), hagyjuk hűlni legalább egy órát.