Sajt torta, New York-style

  • 2013.03.17.
  • 0

Sokáig úgy voltam a sajt tortákkal, hogy azt nem kell sütni. Aztán Évi addig-addig mondogatta, hogy rászántuk végül magunkat és sütöttünk is egyet. Hugh Fearnley-Whittingstall New York-style receptjét néztem ki, egyrészt mert erre mondják, hogy talán a leghíresebb (?) sült sajt torta, másrészt meg Hughnak egész jó receptjei vannak, nagy River Cottage rajongók vagyunk.
Ezt-azt igazítottam mennyiségben a hozzávalóknál, mert a tortaformánk csak 20 centis, mondjuk ez bőven elég is kettőnknek. Az eredeti recept 90 deka krémsajtot ír, én kicsit több mint hatvanból "megoldottam". És ha a szintén az eredeti receptben szereplő Philadelphia-t is megvennénk hozzá, kis matek után kijönne, hogy ez bizony egy drága torta.Szóval vettem inkább fél kiló Mascarpone-t (csak barátibb az ára valamivel), meg azért egy dobozzal a Philadelphiából is. Sütésnél nem tudom, hogy kevés víz volt-e alatta, a sütőm rossz-e, nem tán sok-e tényleg egy kicsit a 170 fok, de egy óra után lejjebb kellett vennem 150 fokra, mert nagyon sült a teteje. Így viszont másfél óra alatt megkockáztatom tökéletes lett.
Sikerült egy egész napot állni hagyni, szépen egyben is maradt. A sajt könnyű, levegős, krémes, édes és citromos, szóval nagyon jó kis torta.Ribizlilekvárral (amit Évi főzőtt), meg egyenesen zseniális kurvafinom.
Sajtkrém
625 g krémsajt (a rend kedvéért akkor: egy 500 g-os Mascarpone és egy 125 g-os Philadelphia),1,5 dl sűrű tejföl,120 g vaníliás porcukor, vagy porcukor és 1 vaníliarúd magjai,2 tojás, és egy sárgája,2 evőkanál liszt,1 citrom reszelt héja,Csipetnyi só
Alap
Kb. 15 dkg keksz,100 g vaj, ebből 85 g olvasztva,Csipetnyi só
Feltét
200 ml sűrű tejföl,1 citrom leve,1 evőkanál porcukor
Egy levehető falú tortaformát kenjünk ki vajjal, az aljára illesszünk sütőpapírt. Ezt is kenjük meg kicsit, majd alufóliával csomagoljuk be kívülről alaposan, úgy hogy később a víz ne tudjon beszivárogni. 
Az alaphoz aprítsuk fel a kekszet a vajjal, csipetnyi sóval (kb. olyan állagú legyen, mint a vizes homok). Oszlassuk el a tortaformában egyenletesen, végül nyomkodjuk egy pohár segítségével simára. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe 12-15 percre. Ha a keksz kissé megpirult vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
Közben a krémhez egy nagy tálban verjük fel kissé a sajtot. A lisztet keverjük el a porcukorral, sóval, adjuk két adagban, folyamatos keverés mellett a tejföllel (szintén két részben) együtt a sajthoz. Végül adjuk hozzá egyesével a tojásokat, sárgáját (vaníliamagot), reszelt citromhéjat is.A sütőforma belső oldalát még egyszer kenjük meg vajjal vékonyan a keksz felett, és öntsük bele a krémet. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük vízfürdőben egy órát 170 fokon, majd 150 fokon még fél-háromnegyed órát.Közben keverjük el a tejfölt a citromlével, porcukorral. Ha megsült a tortánk (szépen megbarnult a teteje, a közepe remeg már csak kicsit, a beleszúrt fogpiszkálóról sem folyik a sajt) öntsük rá, és hagyjuk teljesen kihűlni. Mielőtt felvágnánk tegyük hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább pár órára.