Kísérlet: Spenót, kecskesajttal, sonkával töltőtt raviolival

  • 2013.01.30.
  • 1

Ezt a két dolgot kívántam meg, és valahogy össze kellett raknom. Mármint először kettőt, a spenótot, meg a raviolit.

Ehhez valahogy nagyon illett nekem a képbe valami markánsabb sajt, mondjuk kecske. Meg persze valami jóféle sonka, mondjuk serrano. Az valahogy jobban passzol talán a kecskesajthoz mint az olaszok prosciuttoja, de persze ez csak az én szerény véleményem.
Valahogy befurakodta magát a fejembe a fenyőmag is, biztos mert szeretem, meg mert az étel is alapvetően zöld. Onnan meg nem nehéz eljutni a fenyőig. Ez az egyik legjobb felfedezésem amúgy, pirított fenyőmag lágy kecskesajttal, fasza.Első nekifutásra két részletben oldottam meg a töltelék + mártás problematikáját, ami plussz fél órát jelentett legalább, így ezt egy kicsit átgondoltam. Csak akkor vettem észre hogy duplán dolgoztam, mikor már leírtam nagyjából a receptet... Ezért jobb is talán, hogyha leírunk néha dolgokat :)

Tészta:30 dkg finomliszt,3 tojás (szobameleg!),Só
Töltelék, mártás:50 dkg spenót, durvára aprítva,Egy szikkadt zsemle, kisebb darabokra tépve és tejbe áztatva,4 gerezd fokhagyma, felaprítva,Szerecsendió,Vaj,Tej,Tejszín,5 dkg phidalephia vagy mascarpone,Só,Fekete bors,Kb. 10 dkg jamon serrano vagy pármai sonka, nem túl vékony csíkokra vágva, kevés olívaolajon enyhén megpirítva,Kb. 10-15 dkg lágy kecskesajt, én nemes penészben érleltet és gomolyát használtam most,Nagy maréknyi reszelt parmezán,Evőkanálnyi felaprított metélőhagyma,Evőkanálnyi pirított fenyőmag,Olívaolaj
A tésztához szitáljuk a lisztet egy tálba, adjunk hozzá fél teáskanálnyi sót, a közepébe formáljunk lyukat, üssük bele a három tojást.Gyúrjuk 10-15 perc alatt sima, ruganyos tésztává. Osszuk három részre, tegyük folpackba legalább fél órára.A mártáshoz Kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot. Pár perc alatt fonnyasszuk meg kissé. Keverjük hozzá a tejbe áztatott zsemlét, sózzuk, borsozzuk, végül törjük össze botmixerrel.A harmadát vegyük ki, ezt használjuk majd a töltelékhez. A maradékhoz adjunk 3-4 evőkanál krémsajtot, egy deci tejszínt, másfél deci tejet és forraljuk össze. Ha nem lenne elég sűrű, forraljuk még egy kicsit, ha meg túlontúl az, adjunk hozzá tejet. Reszeljük meg végül szerecsendióval, szórjuk rá a parmezánt, metélőhagymát és tartsuk tálalásig melegen.Készítsük el a raviolinkat. Ehhez nyújtsuk ki a három tésztagombócot géppel, fektessük őket lisztes felületre. „Csíkonként" keresztben megfelezve, az egyik felén 3 kupacban halmozzuk fel a tölteléket; fél teáskanálnyi spenótra - amit kivettünk a mártás készítésekor - rakjunk néhány pirított sonkadarabot, kevés kecskesajtot. Sózhatjuk, borsozhatjuk végül.
Az ujjunkat vizezzük be, kenjük meg a tészta széleit, és a töltelékek közötti részt. Hajtsuk rá a másik felét, nyomkodjuk össze (töltelékek körül nyomkodjuk ki a levegőt), és vágjuk arányos négyzetekre.A széleire a mintát villával rakhatjuk rá, ha épp nagyon ráérünk.
Főzzük „lobogó" sós vízben öt percig. Közben egy széles serpenyőben olvasszunk fel fél evőkanálnyi vajat. A kész raviolikat végül szűrjük le, és forgassuk meg a vajban.Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal, pirított fenyőmaggal, meg persze meglocsolhatjuk olívaolajjal is...