Hagymás-baconos molnárka

  • 2018.07.27.
  • 8

Recept 15 db-hozKovász100 g teljes kiőrlésű tönkölylisztFél tasak por élesztő200 ml langyos vízEzeket az összetevőket keverjük össze és és letakarva érleltessük egy éjszakát.460 g finomliszt50 g vaj vagy zsírFél tasak por élesztő1 db tojás sárgája6 g só150 ml langyos vízEgy kisebb fej vöröshagyma apróra vágva1 gerezd áttört fokhagyma3 szelet bacon apróra vágvaA vajat a hagymával és a baconnal pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Ezt az alapot hűtsük le. A fél tasak élesztőt, a kovászt, a tojás sárgáját és a vizet keverjük el. Majd a többi összetevővel gyúrjunk sima, közepesen kemény tésztát. 20 percig érleljük letakarva meleg helyen a bedagasztott tésztát, majd gyúrjuk át és újabb 20 percig érleljük letakarva. Osszuk 15 felé és slejfoljuk(gömbölyítsük) fel a kis darabokat. Varrattal felfelé pakolva pihentessük letakarva 10 percig, majd lapítsuk el és hajtsuk be kétszer, így kis vekniket kapunk. 30 percig kelesszük meleg párás helyen. Ehhez be szoktam állítani a sütőt 45 C-fokra. Mivel gőz funkció nincs a sütőmön ezért airbrushal kis vizet szoktam rápermetezni. Ha megkeltek, ismét vizezzük le a felületét és vagdossuk be a tetejét, és szórjuk meg szezámmaggal. Süssük előmelegített sütőben 220 C-fokon légkeveréssel 16-17 percig.