Teljes kiőrlésű joghurtos-vajas kiflik

  • 2016.11.27.
  • 7

Régi recept, itt találjátok a sima, fehér lisztes verziót és itt van a gluténmentes verzió. Most úgy döntöttem, magamnak is megsütöm. Hát, jelentem kár volt, többet ettem belőle, mint szabadott volna, mert frissen elképesztően csúszott, de amúgy a sok vaj miatt másnap is finom, szaftos volt, egyáltalán nem az a nyögvenyelős kategória. Szóval csak akkor készítsétek el, ha elég önuralommal rendelkeztek.
Hozzávalók:450 g liszt az alábbiak szerint(200 g tk liszt80 g Bl 55 liszt100 g zabpehelyliszt70 g graham liszt)1 kiskanál só1 dl tej200 ml natúr joghurt(két doboz danone aktivia)fél friss élesztő60 ml olajkenéshez: 60 g puha vaj egy kiskanál sóval kikeverveÉn egy keverőgéppel kevertem ki a tésztát, úgy, hogy a joghurtokat és a tejet egybe mértem, megmelegítettem és belemorzsoltam az élesztőt. A liszteket a keverőgép táljába mértem, hozzáadtam a sót és alapfokozaton elkezdtem járatni, hozzátettem a joghurtos keveréket és elkezdtem 2-es fokozaton dolgoztatni a gépet, majd hármasra állítottam és mikor már a tészta majdnem összeállt, hozzáöntöttem az olajat. Természetesen kézzel is gyúrható, a mindenki által megszokott módszerrel.
A tészta fényes, rugalmas és egyáltalán nem ragadós kell, hogy legyen, úgyhogy ha kicsit száraznak éreznéd (amit kétlek) kis folyadék (tej) mehet hozzá, ha kicsit ragadós, akkor még kanalanként tk lisztet lehet hozzátenni.
A dagasztás után dolgoztam vele tovább: a vajat kikevertem a sóval (a vajat előtte fél órával kivettem a hűtőből), a tésztát négy egyenlő részre osztottam és egyenként kör alakúra nyújtottam. Kettőt megkentem a sós vajjal és a másik két lapot rátettem, majd először négybe, a negyedeket pedig három felé vágtam, feltekertem, sütőpapíros tepsire sorakoztattam és lekentem tojással, megszórtam szezámmaggal. 40 percet hagytam kelni, közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra. 40 perc elteltével betettem 20 percre a kifliket. Szépen megnőttek.
A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám!