Szénhidrátcsökkentett mákos csiga (gluténmentes, cukormentes, IR barát)

  • 2016.01.25.
  • 5

Aki ismeri a blogomat, tudja, hogy imádom a csigákat, bármilyen sós vagy édes töltelékkel szeretem. Most mákosat kívántam. A családnak nutellás gluténmentes piskótatekercset sütöttem, de én abból nem ehettem, így inkább előre készülve összedobtam magamnak a mákos csigát. A sütemény akkor gluténmentes, ha a zabpehelyliszt gluténmentes termék. Nagyon puha, foszlós belül sütemény lett, igazán elégedett voltam vele.Hozzávalók:
180 g rögösebb túró2 tojás1 evk negyedannyi édesítő100 ml víz3 evk olvasztott kókuszolaj50 g Szafi ch csökkentő liszt70 g zabpehelyliszt1 kiskanál sütőpor+2 evk zabpehelyliszt a nyújtáshozMákos töltelék:100 g mák100 ml narancslé1 szűk evk negyedannyi édesítő (ízlés szerint)pici fahéj40 ml tejszínEzeket összefőztem, majd langyosra hűtöttem.
A tojást, túrót, édesítőt és vizet szépen elkevertem, a nagyobb túrórögöket szétnyomkodtam. Hozzáadtam a liszteket és a sütőport és egynemű, rugalmas tésztává gyúrtam. Ha kell, még lehet hozzá adni zabpehelylisztet, de nekem nagyon szépen összeállt, csak a nyújtásnál használtam még kevés lisztet a szilikon lap megszórásához. A tésztát kinyújtottam kb. 30x20 cm-s téglalappá és rákentem a mákos tölteléket. A szilikonlap segítségével feltekertem és cérnával kb. 1 cm-es csigákra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.Lehet csökkenteni a szénhidráttartalmat, ha narancslé helyett vízzel készíted, ill. tejmentessé tehető, ha a tejszínt kiváltod. Totuval ki lehet váltani a túrót, de mivel azzal soha nem próbáltam ezt a fajta tésztát elkészíteni, így nem tudom, hogy tényleg működik-e.Meg lehet szórni porrá őrölt eritrittel, de nekem így is elég édes volt és nagyon laktató.Egy csiga ch tartalma 1,5 g, egy darab csiga kcal tartalma 53.A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.