Gluténmentes (lisztmentes) diós quinoa szelet

  • 2013.11.18.
  • 1

Vettem quinoát és egy ideje már szemeztem vele, hogy mit is készítsek belőle. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk nem volt minden nap az asztalon gyerekkoromban, és mint minden ilyen újdonsággal idő, míg megbarátkozom. Egy külföldi blogon láttam meg a receptet, kicsit variáltam rajta és sikerült egy nagyon finom, jó textúrájú süteményt sütnöm. A quinoa jótékony hatásairól a neten már regények születtek, úgyhogy érdemes kipróbálni, nem beszélve arról, hogy alapból gluténmentes. Ebbe a süteménybe nem is kell liszt, így aki gm étkezik feltétlen próbálja ki. A fiaimnak nem volt elég édes, és valahogy a quinoa íze a mákéra emlékeztet főve, így a kisebbiknek nem jött be. Farkasapa szerint bio-reform sütemény íze volt (és nála ez nem számít bóknak), szóval lehet, hogy a hagyományosabb ízvilágot kedvelőknek nem fog bejönni. Nekem nagyon ízlett.Hozzávalók: (egy csésze 2,5 dcl)1 csésze quinoa2 csésze víz1/4 tk só4 tojás1/4 csésze tej (szerintem elhagyható)2 evk kókuszolaj olvasztva4 evk barna cukor1 evk méz1 tk vaníliapor1 tk őrölt kardamomkb. 10 dkg dió darálva, vagy összetörveA quinoát érdemes átválogatni és a fekete kavicsszemeket kiszedni közüle (tapasztalat, nem tudtam én sem, de nem volt jó ráharapni, legközelebb átválogatom). A quinoát megfőztem a két csésze vízben a pici sóval. Szépen felszívta a vizet és morzsásra hűlt. A tojásokat felvertem, a cukorral, mézzel, fűszerekkel, tejjel, majd beleöntöttem a kihűlt quinoát és a diót és alaposan elkevertem. Sütőpapíros tepsibe öntöttem és 180 fokon addig sütöttem, míg a felszíne megszilárdult.