Gluténmentes tejmentes gubarúd (tojásmentes is)

  • 2013.09.30.
  • 2

Hát, ez is eljött. Kölcsön sütök. :) Egy barátnőm megkért, hogy a bagettsütőmben készítsek neki mákos gubához gubát. Viszont az én bagettsütőm egy téglatest formájú kis kenyeret tud, tehát az nem lesz jó gubának. A bogarat viszont már a fülembe ültette, így kitaláltam, hogy valahogy gubarudakat sütök neki. Mivel ők nem csak gluténmentesen, hanem tejmentesen is étkeznek, ráadásul majdhogynem családilag, így kókusztejszínnel készült nálam most a gubarúd. Aki tejet ehet, az természetesen elkészítheti tej-tejszín keverékével is. Igazából frissen elképesztően finom, puhák lettek a rudak. A tetejük sem ropogós, de könnyű bélzetű, édeskés, finom péksütemény lett. Egyet megtartok, mert a fiam nem szereti a mákos gubát, de a rudat uzsonnára vajjal valószínűleg nagy örömmel fogja fogyasztani.Hozzávalók:250 g Schar mix B liszt50 g Beiker liszt200 ml Cocomas kókusztejszín100 ml víz20 g élesztő (friss Budafoki)2 evk barna cukor1 evk burgonyapehely1 kk só2 evk kókuszolajAz élesztőt felfuttatom egy evk barna cukorral elkevert kókusztejszín és víz keverékében. A liszteket tálba mérem, hozzáteszem a cukrot, sót és burgonyapelyhet. A felfutott élesztős keveréket hozzáöntöm, összedolgozom egy fakanállal, majd a végén az olajat is beleteszem és elkeverem vele. A massza egy sűrű, kenőcsös állagú valami. Kiolajozott, erősebb zacskóba kanalazom, a sarkát levágom és kisebb nehézségek árán rudakat nyomok a tepsibe. Ez nem igazán nehéz, csak picit maszatolósabb művelet. Azért érdemes a zacskót kiolajozni, mert így kevés tészta ragad bele. Közben a sütőbe teszek egy edénybe kis vizet, lekenem olajjal a rudakat, fóliát terítek rá és fél órára beteszem a sütőbe kelni. Ha láthatóan megnőttek, akkor 200 fokra kapcsolom a sütőt, leszedem róla a fóliát és 25 perc alatt szép barnára sütöm. Félidőben még egyszer megkentem olajjal a tetejét.