Gluténmentes pehelykönnyű kakaós csiga

  • 2013.08.17.
  • 4

Egyszer már készítettem Glutenix lisztből kakaós csigát, de Ábelnek nem ízlett. Azután nem erőltettem. Nemrég a budaörsi allergia üzletben vettünk neki egyet, hogy megnézzem, esetleg azóta változott -e az ízlése kakaós csiga terén, és nagyon ízlett neki. Utána elmentünk nyaralni, és miközben mi ettük a bioboltban vett vajas kiflit, ő meg csak nyelt nagyokat, megígértem neki, hogy ahogy hazaérünk, sütök neki kakaós csigát (kiflit is ígértem, de annak még nem álltam neki). Így is tettem. Most kísérleteztem kicsit, úgyhogy a recept saját kútfő. Nagyon finom ízű és nagyon jó állagú csiga lett. Ezt az infót azok fogják leginkább értékelni, akik már próbálkoztak hasonlóval. Készítés közben igyekeztem mindent mérni, de mivel útközben alakult a recept, ezért figyeljetek a tészta állagára is. Az elkészítés leírása macerásnak tűnhet, de nem az, aki készített már kelt tésztát, annak gyerekjáték.Hozzávalók:250 g Schar mix B1 tasak szárított élesztő1 jó csipet só2 evk barna cukor1 evk méz (lehet ez is barna cukor)1 mokkáskanál Fiber Husk1,5 dcl langyos víz vagy tej1 doboz natúr joghurt (Aktivia 125 g)5 dkg vaj olvasztva2 evk rizsliszt a szóráshozTöltelék:5 dkg vaj olvasztva3 evk gm kakaó (nem instant)3 kanál barna cukor (vagy xilit)Az élesztőt és a három evk cukrot feloldottam a langyos joghurtban. A lisztet tálba mértem, hozzászórtam a sót és a Fiber Huskot. A vajat felolvasztottam. Mikor az élesztő szépen elkeveredett összekevertem a vajjal, és beleöntöttem a lisztbe, miközben fakanállal elkezdtem összedolgozni, hozzáöntöttem apránként a langyos vizet miközben folyamatosan dagasztottam (lehet dagasztóspirállal is, nekem most nem volt kéznél). A tészta nagyon sűrű, de kenőcsös állagú, nem hasonlít a normál kelt tészta állagához, amit kézzel lehet dagasztani, ezt a tészta ragad, de így a jó, így nem lesz túl kemény a kész péksüti. Mivel az állaga miatt nem lehet simán kinyújtani, egy sütőpapírt terítettem a pultra, megszórtam rizsliszttel, rákanalaztam a tésztát és a tetejére terítettem egy áttetsző fóliát. Annak a segítségével nyújtottam ki, 0,5 cm vastagra. A fóliára nem ragad a tészta és szépen lehet nyújtani. Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a kakaós-cukros keverékkel jó vastagon, és feltekertem. Mivel aláliszteztem, tökéletesen lehetett tekerni, kicsit le is sepregettem a felületéről a lisztet (kicsit sok került alá). 1,5 cm vastagra felvágtam a tekercset és sütőpapíros tepsire rakosgattam. A széleit megkentem még olvasztott vajjal (egy pici maradt az edényben). Egy teljes tepsinyi lett belőle. Hagytam kelni fél órát, majd 200 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toltam (minden kelt tésztánál teszek a sütő aljába egy edénybe egy kis vizet, így melegítem elő és így sütök is). 10-15 percet sült, mikor kicsit barnult a szélük, kivettem őket. Frissen elképesztően finomak voltak, de még este is friss volt. Nagy részét lefagyasztottam, csak annyit hagytam elöl, amit akkor rögtön megevett a kisfiam, hogy tényleg friss lehessen.