Gluténmentes Beiker - kenyér

  • 2013.07.13.
  • 5

A legtöbb lisztérzékenységgel küzdő családnak megvan a kedvenc kenyérreceptje, gondolom. Mivel én nagyon kísérletező kedvű vagyok, Ábel már rengetegféle kenyeret evett. Készülök, ahogy a gluténmentes palacsintákról is írta egy cikket, a gluténmentes és általam kipróbált péksüteményekről és kenyerekről. Szereztem a próbálgatás közben elégszer rossz tapasztalatot, de az alábbi recept a különösen jó tapasztalatokról szól. Beiker lisztet csak kiegészítésként tartottam eddig itthon (elég kevés helyen is lehet kapni) és kenyérsütésre többnyire Schar-t használtam. De mióta kipróbáltam ezt a receptet elképesztő mennyiségű Beiker liszt fogy :). Ez a kenyér hosszan puha, teljesen kenyérízű és állagú. Lehet bele keverni sokmindent, én is szoktam, pl: lenmaglisztet (egy evk), magokat összetörve vagy egyben, máklisztet (egy evk) - ettől sötétbarna színe lesz, de az állagán nem változtat. Tapasztalatom szerint talán 10 ml vízzel többet vesz fel, de volt, hogy nem adtam hozzá többet, mint amennyit a recept írt és úgy is jó lett. Az alapváltozatot fényképeztem le.Hozzávalók250 g Beiker liszt250 ml tej és víz keveréke2 evk burgonyapehely20 g élesztő1 kockacukor2 evk olaj1 kiskanál só1 kiskanál Fiber Husk2 evk napraforgó mag (vagy bármi) a tetejéreA langyos tejes vízben feloldom az élesztőt és a kockacukrot. A lisztet, sót, Fiber Huskot, burgonyapelyhet egy tálba mérem és összekeverem. Beleöntöm az élesztős keveréket, hozzámérem a két evőkanál olajat és alaposan összedolgozom. Kis méretű kenyérsütő tepsibe adagolom (evőkanállal, mert a massza sűrű, kenőcsös állagú), amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. A tetejét egy evk olajjal elsimítom, megszórom a magokkal és hagyom kelni fél-háromnegyed órát, amíg láthatóan megnő. Mikor a tepsibe kanalazom, akkor kb. a tepsi feléig ér a massza. Mikor már majdnem a tetejéig ér, akkor szoktam betenni az előmelegített 280 fokos (alsó-felső sütés) sütőbe. Kb. 3/4 órát sül, de kellhet a tűpróba.Ha kipróbáljátok, sok sikert hozzá, és remélem nektek is annyira be fog válni, mint nekünk!