Füstölt sajtos csigák

  • 2013.04.20.
  • 3

Ez egy húsvéti sós sütemény volt. Mióta a harmadik gyerekünket várom, egyszerűen nem kívánom az édeset. Már olyan is előfordult, hogy három hét alatt semmilyen süteményt nem sütöttem. Sőt, olyan is volt, hogy mivel a család hozzászokott a hétvégi házi édességekhez, én viszont képtelen voltam bármi értelmeset összehozni, a férjem keresett a környéken egy cukrászdát és vett maguknak néhány szelet süteményt. Szégyenkeztem is, hiszen van itthon alapanyag, van itthon épp elég recept, mégsem jut a gyerekeknek és a férjemnek igazi házi sütemény. De néha fel kell vállalni ezeket az időszakokat is. Amikor az ember lányának nincs ihlete, akkor kár nekiállni, úgyse sikerül semmi, úgyhogy Húsvétra sem készült semmi különlegesség, és inkább sósat kívánva ilyeneket készítettem. (Ez volt az első év, hogy anyósékhoz se vittem semmilyen süteményt)Ez viszont nagyon finom lett, etette magát, és nem is volt nagy adag. Egyszerű, de jó kis recept. Baráti sörözéshez, borozáshoz kiváló.Hozzávalók:15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt15 dkg fehér tönköly liszt1/2 evk füstölt pirospaprika2 dkg friss élesztő1,5 dcl langyos tej1 tk méz1,5 tk só3 dkg kókuszolaj olvasztva1 tojásA töltelékhez: 20 dkg füstölt sajt, 5 dkg olvasztott kókuszolajKlasszikus kelt tésztát készítek a hozzávalókból, annyi különbséggel, hogy őrölt-füstölt pirospaprikát kevertem a lisztbe.
Hagytam kelni, amíg láthatóan duplájára nőtt (ez kb. 3/4 óra volt), aztán gyúródeszkára borítva kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem az olvasztott kókuszolajjal és rászórtam a füstölt sajtot. Feltekertem és sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Nekem egy nagy tepsinyi lett. 10 percet pihentettem, míg a sütő előmelegedett és 200 fokon megsütöttem.
Finom illatok lengték be a lakást, amíg sült és a kész sütemény nem cáfolt rá a várakozásunkra. :)A recept ötlete innen származik.