Rizottó

  • 2013.06.02.
  • 0

A főétel. Az igazság az, hogy Tímea már vagy 2 hete rágja a fülem, hogy csináljak neki. Sosem csináltam még, mint oly sok mindent, és azt gondoltam, hogy a rizottó nehéz falat nekem kezdőnek, hiszen nagyon fontos az állaga...És jól gondoltam!!!Szóval, ha valaki rizottó akar készíteni, kösse fel a gatyát,mert nem egyszerű!Másik, fontos dolog, amit meg akarok jegyezni, hogy a könyvben több rizottó recept van, de én összekutyultam kettőt, mert az egyiket snassznak véltem, a másiknál meg azt gondoltam, hogy egy kis bor és egy kis balzsamecet nem tudja elrontani :-)Szóval ez egy zöldséges rizottó lett. Cukkini virágot nem kaptam, amit írt a recept, így az kimaradt.Gondolataim a rizottóval kapcsolatban: már írtam, hogy nem egyszerű, nagyon kell figyelni a megfelelő arányra, hogy mennyi alaplevet adunk hozzá, mert minden rizs más!Fontos, hogy áldozzunk a rizottó rizsre, mert a normál rizsből messze messze nem lehet olyat készíteni, amit szívesen elkészítenénk újra. Fontos, hogy soha ne higgyünk a receptnek azzal kapcsolatban, hogy mennyi alaplevet ír, mindig csináljunk inkább többet, mert ha elfogy, az nagyon nagy baj. Fűszerezzünk bátran, hiszen például a keleti rizottók édesek, ízesek...Nyugodtan rugaszkodjunk el, dobjunk bele kardamont, fahéjat, egy kevés curryt, vagy ami van otthon.Hozzávalók:1,5-2 l alaplé (én csirkét használtam, persze kockából :-D )1 gerezd fokhagyma, finomra vágva, vagy akár préselve2 szál zeller2 közepes sárgarépa1 fej vöröshagyma1 db cukkini240 g rizottó rizs (a SPAR-ban lehet kapni saját márkásat, nekem az bevált)5-6 ek olíva olaj80-100 g parmezán/pecorinó/bármilyen kemény sajt5 db cukkini virág, amit sajnos én nem kaptamElkészítés:Készítsünk 2 l alaplevet (kockából tökéletes, azon pedig megvan, hogy hogyan :-D ).Amíg az alaplé készül, a zöldségeket aprítsuk, daraboljuk fel. A hagymákat apróra, a répát, zellert, cukkinit kisebb kockákra (háromszögekre, ahogy sikerül), a lényeg, hogy nagyjából egyformák legyenek.Az alaplé ha elkészül, vegyük közepes lángra, és hagyjuk gyöngyözve forrni, miközben készítjük a rizottót. Egy edénybe, nekem egy magas falú lábas volt a nyerő, tegyünk olíva olajat, erre mehet a zeller, a répa és a hagymák.7-10 perc alatt közepes lángon puhára dinszteljük. Itt jegyezném meg, hogy a recept vajat írt, de én jobb szeretem az olíva olajat.Szóval, puhára dinszteljük a zöldségeket. Ha megvagyunk, akkor ráöntjük a rizst, fontos, hogy annyi olajjal kezdjünk el dolgozni, hogy itt fontos szerepe van az olajnak, ugyanis a rizsszemeket körbe kell fognia, hogy kicsit meg kell kapnia, nagyjából 2 percig pirítanunk kell a rizst. Majd elkezdjük óvatosan adagolni merőkanállal a forró alaplevet.Egyszerre mindig csak 1 merőkanál alaplevet adunk hozzá, majd addig keverjük amíg a rizs magába nem szívja, majd újabb 1 merőkanál alaplé, újra keverés. Félidőben, ami kb 10 perc beleszórjuk a cukkinit is.Én tettem bele egy rúd fahéjat is. Aztán addig folytatjuk az alaplé+keverést, míg a rizs al dente állagú nem lesz. Vigyázni kell az utolsó adag alaplével, hogy ne áztassa el a rizst. A lényeg, hogy krémes,laza legyen az állaga.A végén ízlés szerint mehet a só és a bors, valamint egy jó adag a sajtból. Azonnal tálaljuk, kevés olíva olajjal és balzsamecettel meglocsolva, sajttal megszórva.Jó étvágyat