Mézes puszedli, az elengedhetetlen karácsonyi sütemény

  • 2015.12.12.
  • 8

Közeledik a karácsony, így kicsiny konyhánkban beindult a sütigyár. Muszáj is, mert annyi mindent terveztünk az ünnepekre, hogy muszáj jó előre elkészíteni, amit csak lehet. És a mesésen finom mézes puszedlit bizony lehet, mert ha jól záró dobozban tároljuk, akkor egy hét pihenő csak előnyére válik... már ha kibírja a család, hogy ne menjen neki azonnal :pHiszen a mézes puszedli is egy olyan nassolnivaló, amit szeretünk. De ki ne szeretné? Finom, omlós, puha. Karácsony közeledtével pedig elengedhetetlen "kellék". És tényleg az, mert mióta elkészült, vasvillás őrökkel kell védeni a férjemtől és a két éves fiamtól, hogy fel ne falják. Szóval, a mézes puszedli egy jó dolog, a mézes puszedli egy finom dolog... a receptet itt találtam, remélem, nektek is kedvetekre lesz. :-)Hozzávalók a mézes puszedlihez:- 3 tojás sárgája- 12,5 dkg margarin- 12,5 dkg méz- 1 citrom- 1 narancs reszelt héja- 20 dkg porcukor- fél csomag sütőpor- 45 dkg finomliszt- 4 evőkanál tejföl- fél teáskanál őrölt fahéj- fél teáskanál őrölt szegfűszeg- fél teáskanál őrölt gyömbérHozáávalók a mázhoz:- 25 dkg porcukor- 3 tojás fehérjeMézes puszedli elkészítése:A margarint és a mézet olvasszuk fel. A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, a citrom és a narancs reszelt héjával, illetve a fél citrom levével, és a tejföllel. Ezt a masszát a margarinnal összeolvasztott mézhez adjuk, majd ezt követően jó alaposan elkeverjük. A lisztet, a sütőport, és a fűszereket összevegyítjük, és ezt is a masszához adjuk. Jól összedolgozzuk, és egy éjszakára frissen tartó fóliába (folpack) csomagolva hűtőbe tesszük.Másnap kissé összegyúrjuk, és négy rudat formálunk belőle. Egy rudat 8-10 darabra vágunk, egyenként gömbölyítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és picit lenyomjuk. 160 fokon 10-12 percig sütjük.A mázhoz a három tojásfehérjét felverjük a porcukorral, beleforgatjuk a puszedliket, és rácsra téve 100 fokos sütőben megszárítjuk.