Natúr zöldborsóleves, ahogy mi szeretjük

  • 2014.03.16.
  • 4

A zöldborsólevest nagyon szeretjük a feleségemmel. Ettük már sokféleképpen, de a legjobban natúr módon szeretjük. Ez azt jelenti, hogy mi a zöldborsón kívül mindössze pár szál sárgarépát, házi ételízesítőt, konyhasót és némi petrezselyemzöldet adunk hozzá. A vége felé belefőzünk egy kis galuskát (nokedlit), és már készen is van. Tudjuk, hogy van aki húst is tesz bele, és van aki telepakolja mindenféle földi jóval. Tudjuk, hogy van aki habarja, és van aki fűszerpaprikát is ad hozzá. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem a mi változatunk a klasszikus zöldborsóleves, de nekünk akkor is így az igazi, mi így imádjuk. Így kellőképpen tud benne érvényesülni a borsó íze, amit a répa csak még jobban kiemel. A házi ételízesítőnk pedig amúgy is tartalmaz paprikát, hagymát, fokhagymát, fehérrépát, karalábét, zellert, zeller zöldet és minden egyéb földi jót, így ezek nekünk abszolút nem hiányzik még pluszban a levesből...Hozzávalók a natúr zöldborsóleveshez:- 1 kg zöldborsó- 2-3 szál zsenge sárgarépa- 2 púpos teáskanál házi ételízesítő- petrezselyemzöld- konyhasó- fél deci étolaj a pároláshozHozzávalók a galuskához (nokedli):- 1 tojás- 4 evőkanál liszt- fél mokkáskanál konyhasóNatúr zöldborsóleves elkészítése:Leves: vegyünk elő egy lábast (mi egy ötliteresben készítettük), öntsük bele a fél deci étolajat. Szórjuk bele a zöldborsót és a felkarikázott répát. Öntsünk alá nagyjából két deciliter vizet, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a zöldségek szépen meg nem festik a vizet. Ezt követően öntsük fel az egészet vízzel, sózzuk és ízesítsük a házi ételízesítővel, majd lassú tűzön főzzük meg. Amikor már majdnem megfőtt a répa és a borsó is, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Ezt azért nem érdemes előbb hozzáadni, mert akkor túlfő, és a belőle kifőlő ízanyagok teljesen tönkremennek, és nem fog kellőképpen érvényesülni az íze. A zöld fűszereket ezért mindig a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a galuska:
a tojásból, a lisztből, és egy-két csipet konyhasóból keverjünk masszát, majd a még forrásban lévő levesbe egy kanál segítségével (vagy nokedliszaggatóval) szaggassunk nagyjából két centiméternyi galuskákat. Ezek pár perc alatt megfőnek. Amikor minden galuska feljött a leves tetejére, akkor készen vagyunk. Tálaljuk forrón, mert úgy az igaz...Megjegyzés: természetesen a sima nokedli helyett készíthető bármilyen más galuskával egyéni ízlés szerint. Akinek pedig nincsen
házi ételízesítője, használhat bármilyen boltit helyette, ha nem zavarja, hogy annak több, mint 60%-a só, valamint tele van adalékanyagokkal. Ha mégis ezzel készülne, érdemes odafigyelni arra, hogy abban a valódi zöldségtartalom általában nem több 12-15%-nál, míg a sótartalma 60-65% körül van. A mi
házi ételízesítőnk ennél lényegében tartalmasabb, mert sótartalma mindössze 16%, míg zöldségtartalma 84%.
Ezért aki a boltit fogja használni figyeljen oda mind a sózásra, mind pedig a megfelelő zöldségek hozzáadására.Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom zöldborsóleveshez... :-)