Pizzás kifli sajttal szórva

  • 2013.09.01.
  • 1

A feleségem egyik nagy kedvence ez a sütemény. Én - bár szeretem a sós sütiket, meg az édeseket is - valahogy annyira nem rajongok érte. Megeszek belőle egyet-kettőt, talán hármat-négyet is, de nem tartozik a nagy kedvenceim közé. A receptjét még az édesanyjától kapta a feleségem, aki szintén a családból kapta, de ő még vajat tett bele pizzakrém helyett. A feleségem édesanyja volt, aki úgy gondolta, kipróbálja pizzakrémmel is. Most már, hogy tudjuk a süti teljes családfáját, és mindennemű forrását legalább két felmenőig, nyugodtan nekiállhatunk elkészíteni. ;-) A jelen recepthez az egyszerűség kedvéért a boltban kapható pizzakrémet használta az én drágám, de természetesen készíthető ez otthon összeállított pizzaszószból is...Hozzávalók a pizzás kiflihez:- 1 kg liszt- 2 csomag sütőélesztő- 0.5 l tej- 2 dl étolaj- 2 csapott evőkanál konyhasó- pizzakrém (bolti, vagy házi készítésű pizzaszósz)- 1 db tojás a kenéshez- 10 dkg reszelt sajt a szóráshozPizzás kifli elkészítése:A tejet melegítsük langyosra, majd morzsoljuk bele az élesztőket. Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk pár percet érni. Ezt követően a lisztet, az élesztős tejet, az étolajat és a sót összekeverjük, majd addig gyúrjuk, míg egyenletesen lágy tésztát nem kapunk. Ekkor szedjük négy részre, és formáljunk mindegyikből egy kis cipót.
A cipókat nyújtsuk kör alakúra, majd osszuk őket éles késsel 12-16 körcikkre. A cikkeket kenjük meg pizzakrémmel, vagy házi készítésű pizzaszósszal, tekerjük fel úgy, hogy a tekerést a körcikk szélesebb végén kezdjük, majd hajlítsuk kifli alakúra.Ha mindegyikkel megvagyunk, akkor lesz nagyjából 50-60 pizzás kiflink. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, pakoljuk rá a kifliket, kenjük meg az összekutyult tojással. Ízlés szerint szórjuk meg sajttal, majd 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt süssük meg.
Ha készen vagyunk, várjuk meg míg kihűl, és tálalhatjuk. Remek csemege teával, kakaóval éppen úgy reggel, mint délután. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá.Megjegyzés: mivel nálunk az ételfotókat én készítem, és tegnap dolgoztam, míg a feleségem ezt készítette, így már csak ma reggel tudtam a kész kifliket lefotózni. A legközelebbi alkalommal hozok majd a folyamatokról is fotókat.