Sajtos pogácsa hajtogatott tésztából

  • 2013.08.26.
  • 7

Szeretem a pogácsát. A sajtosat, a burgonyásat és a tepertőset is, de most csak sajtos pogácsát készítettünk. A receptet az én drága feleségem találta Alíz konyhájában, aki azt írta, eddig sokféle pogácsa receptet kipróbált, de ez a legjobb. A feleségem sem most készített először sajtos pogácsát, de hajtogatott tésztából most először. A végeredmény nagyon finom, de mi nem vettünk észre érezhető különbséget a hagyományos és e között. Ez vagy azért van, mert most nem csináltunk valamit jól, vagy azért, mert eddig mindig mindent jól csináltunk. Egészséges egónkat és önbizalmunkat figyelembe véve csakis a második lehetőség jöhet szóba. Minden esetre köszönjük Alíznak ezt a receptet, finom volt ez a pogácsa is. A hozzávalók mennyiségén kicsit módosítottunk, mert a mienknek így lett jó az állaga... :-)Hozzávalók a sajtos pogácsához:- 60 dkg finomliszt- 25 dkg margarin- 3 dl tejföl- 2 tojássárgája- 1 egész tojás- 3 dkg sütőélesztő- 1 dl tej- 1 csapott evőkanál konyhasó- tetejére reszelt sajtSajtos pogácsa elkészítése:A tejet langyosítsuk meg, majd tördeljük bele az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit dolgozni. Addig egy tálba mérjük ki a lisztet, majd morzsoljuk bele a margarint, és gyúrjuk össze alaposan. Mikor már egyenletes a tésztakezdeményünk, akkor adjuk hozzá a két tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és az élesztővel elkevert tejet. Gyúrjuk addig, míg puha, lágy tésztát nem kapunk. Sajnos az arányoktól néha el kell térni, mert azt, hogy miből mennyi kell, sok minden befolyásolhatja (a tojások mérete, a liszt minősége, a tejföl sűrűsége, a tej minősége, hőmérséklet, stb). Így ha a tészta nem elég lágy, akkor egy kis tejföllel még segíthetünk, ha túl kemény, akkor pedig lisztet tehetünk még bele. Nekünk az állaga a "már pont nem ragad az edény falához" állapot volt, és így a végeredmény egy nagyon finom pogácsa lett. :-)Ha megvagyunk a gyúrással, akkor jöhet a nyújtás és a hajtogatás. Ehhez tegyük a tésztát lisztezett nyújtódeszkára (ez nekünk a konyhapult), majd nyújtsuk addig, míg nagyjából fél-egy centi vastag lesz. Ekkor hajtogassuk össze. Erre nincs szabály, tészta alakja adja, hogy merre lehet hajtani. Én azt mondanám, kétrét legalább hajtsuk. Ezt követően takarjuk le konyharuhával, majd hagyjuk kelni húsz percet. Ezt a műveletsort még kétszer ismételjük meg, majd az utolsó nyújtáskor nekieshetünk a pogácsaszaggatóval. :-) Mi készítettünk szándékosan vékonyabbakat, vastagabbakat, kisebbeket, nagyobbakat vegyesen. Némelyikhez berácsoztuk a tésztát, hogy szép kockás legyen, némelyikhez nem. Ez már egyéni ízlés dolga.Vegyünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, majd kezdjük el szellősen rápakolni a pogácsákat. Tényleg szellősen rakjuk, mert sütés közben kövérednek, meghíznak, és ha nincs nekik elég hely, akkor összeragadhatnak. Ha tele a tepsi, akkor a maradék egy egész tojást üssük bele egy kis tálkába, keverjük el, mintha rántottának szánnánk, majd ezzel kenjük meg a pogácsák tetejét. Szórjuk meg őket reszelt sajttal, és mehetnek is a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol nagyjából húsz perc alatt szép szalmasárgára sülnek. :-)Ezután szedjük tálba, és várjuk meg amíg kihűlnek. Ezt követően lehet csipegetni a finom ropogós sajtos pogácsákat. :-)