Beigli kifli

  • 2015.12.16.
  • 4

Mivel családom nem egy beigli rajongó, de én mégis szeretném odavarázsolni a hagyományos ízeket, így most ez a beigli ilyen formán került az asztalunkra igen nagy sikerrel.Hozzávalók:A tésztához: 26 dkg finomliszt8 dkg vaj5 dkg kacsazsír1 csipet só1 tojássárgája0,5 dl tej0,4 dkg friss élesztő1 ek gyümölcscukor1 ek frissen facsart citromlé0,5 citrom reszelt héja1 tojássárgájaTöltelékhez: 35 dkg dió1 vaníliás cukor5 dkg gyümölcscukor2 ek méz1 citrom reszelt héja1 narancs reszelt héja
és kifacsart leve0,8 dl tej5 ek marsala1 csapott tk fahéj1 csipet szerecsendió frissen reszelve1 kk kardamom őrölve5 dkg aszalt vörösáfonya5 dkg aszalt datolya5 ek aszalt szilvaA kenéshez:1 tojásElkészítése:A tésztához a tejet meglangyosítottam, kevés cukrot adtam hozzá és belemorzsoltam az élesztőt. Mikor már habosra kelt, hozzáadtam a többi cukrot és a tojássárgáját és elkevertem vele.A lisztet, a vajat és a zsírt kézzel összemorzsoltam, míg nedves homok állagú nem lett. Akkor egyesítettem őket, sóztam, ráreszeltem a citrom héját, belecsavartam levét (ez is segít, hogy a tészta levegős legyen, valamint az is, hogyha csak éppen összedolgozzuk a tésztát és nem gyurmázzuk ezer évig, mert akkor gumit kapunk végeredményként, nem omlós tésztát). A tésztát kisebb adagokra osztva fóliával letakarva hűtőbe tettem pihenni egy órára.Közben elkészítettem a tölteléket. A diót ledaráltam durvára (nem szeretem, ha pépes). A szilvát és a datolyát összevágtam áfonya nagyságúra.A diót a tejjel, a gyümölcscukorral, a mézzel, a fűszerekkel , a narancslével, és a marsalával összerottyantottam, de nem főztem, ennyi idő éppen elég volt, hogy megszívja magát a nedvekkel és ízekkel. Ráreszeltem egy narancs és egy citrom héját, belekevertem az aszalt gyümölcsöket és félretettem kihűlni.A tésztát kivettem a hűtőből, lisztezett munkafelületen kinyújtottam vékonyra, 2 mm-re, téglalap alakúra és felvágtam négyzetekre (kb9-10 X 9-10 cm), 28 db lett belőle.