Vajas hajtogatott kifli

  • 2015.07.20.
  • 5

Ez a kifli nagyjából a pacsni mintájára készült. Nagyon finom, kívül roppan, belül lágy (köszönheti mindezt a benne lévő vajnak.
Hozzávalók:A tésztához: 20 dkg öregtészta60 dkg tönköly fehérliszt3 dl tej + 1-2 kanálnyi a tetejét sütés előtt megkenni1 dl víz3 dkg friss élesztő1,5 tk só1 tk cukorA rétegezéshez:20 dkg lágy vajElkészítése:Az öregtésztát kivettem a hűtőből és hagytam szoba hőmérsékletűre melegedni. A tejet és a vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.Kelesztőtálba mértem az
öregtésztát, lisztet, sót és az élesztős tejet, lágy tésztát gyúrtam, dagasztottam, míg már elvált a tál falától és hólyagosodni kezdett.Lefedtem és hagytam kb. 2 és félszeresére kelni (1,5-2 óra). Lisztezett munkafelületre borítottam a tésztát és 1 cm vékonyra kinyújtottam, megkentem vastagon a lágy vajjal, majd behajtottam egyik harmadát és megvajaztam a tetejét, majd ráhajtottam a másik oldalát azt is megkenetem vajjal, mad ugyanígy jártam el az alsó harmadát felhajtva, végül a felső harmadával is. Letakartam a tésztát és hagytam fél óra alatt hatalmasra növekedni, majd ugyanezt a hajtogatást még egyszer elvégeztem. Vártam 20 percet a és a kinyújtott
tésztát most feltekertem. Késsel háromszögeket vágtam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és újabb 20 percig kelesztettem, míg a sütő előmelegedett 200 fokra hőlégkeverésen. Közben megkentem a tetejét egy ecsettel tejjel és megszórtam tengeri sóval. Sütőbe tolva 18-20 perc alatt szép aranybarnára sültek.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.