Olasz bagett

  • 2015.05.24.
  • 1

Újabban nagyon népszerűek az olaszos ízesítésű kenyerek nálunk. Néhány plusz hozzávalóval olyan kenyér készül, amit akár magában is el lehet fogyasztani. Ezt most bagett formájában sütöttem meg.Hozzávalók: 3 bagetthez20 dkg
öregtészta40 dkg kenyérliszt2,2 dl langyos víz1,5 dkg friss élesztő1 kk cukor1 tk só6 db olívaolajban eltett aszalt paradicsom2 tk oregánó1 tk bazsalikom1 kk frissen őrölt bors1 tk frissen csavart citromlé2 ek apróra vágott fekete olajbogyó2 -3 ek olaj a paradicsomról6 ek durvára reszelt sajt (ez itt most Pannónia)Elkészítése:A vízben egy kevés cukrot elkeverve belemorzsoltam az élesztőt és letakarva 10 perc alatt felfuttattam. Dagasztógép táljába mértem minden hozzávalót a paradicsom és az olajbogyó kivételével, hozzátöltöttem a megkelt élesztős vizet és dagasztottam vagy 10 percig. Közben a paradicsomot ollóval kisebb kockákra vágtam - persze nem kell túl apróra, mert finom ha nem paradicsompasztával, hanem darabokkal találkozik az ember a kenyérben. Kimagoztam, néhány darabra törtem az olajbogyót is és csak akkor adtam a kenyértésztához, amikor az már szép fényes golyóvá gyúródott. Ekkor beszórtam a paradicsom és olajbogyó darabokat, de csak fél percig dagasztottam a tésztát, hogy elkeveredjenek a darabok, de ne keverje szét a gép. Letakarva 30-40 percig kelesztettem, majd a pultra borítottam ki. Elvágtam három egyenlő részre. Mindegyiket kézzel téglalap alakúra lapogattam, olyan hosszúra, mint a sütőforma, aztán feltekertem őket és a formába fektettem. Ráreszeltem a sajtot és letakarva 25-30 percig újra kelesztettem.
Mikor már jó duplájára keltek
bagettek, 230 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. Alájuk forró víz került egy fémtálban és negyed óra alatt szép pirosra sültek.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.