Mézes-sörös sült tarja sült káposztás burgonyával

  • 2015.04.26.
  • 8

Ezt a receptet a
Lidl konyhába
olvastam Széll Tamástól. Azonnal megtetszett. Nem is igazán a hús keltette fel az érdeklődésemet, hanem a köret. Nem haboztam sokáig, máris pakoltam bele a a hússzeleteket a pácba. Csontos sertéstarját használtam.Hozzávalók: 3 fő részéreA sülthöz:80 dkg csontos sertéstarja (3 nagyobb szelet)Maldon sófrissen őrölt bors2 gerezd fokhagyma2 ek olívaolaj1 ek méz1 ek dijoni mustár1 ek sűrített paradicsom2 dl sörA pirított káposztás burgonyakörethez:1/2 kisebb fej káposzta4 ek kacsazsírsóbors1 csapott tk egész köménymag1 tk nádcukor2 ek fehér balzsamecet40 dkg burgonya
Elkészítése:A tarja szeletek mindkét oldalát megkentem olívaolajjal. A reszelt fokhagymából, mézből, mustárból és sűrített paradicsomból egy krémet kevertem, amellyel bekentem a hússzeleteket. Tálba tettem őket és ráöntöttem a sört. Folpackkal letakarva a hűtőbe tettem egy éjszakára. Csak másnap délelőtt vettem elő, mert ebédre akartam megsütni. Hagytam, hogy felengedjen szoba hőmérsékletűre. Kivettem a pácból, lecsepegtettem, s csak ekkor sóztam, borsoztam, egy kanál felhevített olajon vastag falú serpenyőben 2-2 percet pirítottam mindkét oldalát, aztán fedővel lefedve 5 - 6 perc alatt megpárolta,A káposztát megfosztottam minden keményebb résztől, kivágtam a torzsát, sőt a levelek erezetét is eltávolítottam. A megmaradt káposztalevelet összeaprítottam robotgép nagy lyukú reszelőjével..Egy teflonos vaslábasban kacszsírt hevítettem, erre dobtam a lereszelt káposztát. Sóztam, borsoztam, megszórtam köménnyel és gondosan kevergetve pirítottam. Ez nagy türelmet igényel, de megérte
a fáradtságot. Ha káposztát dinsztelek, mindig azt
csinálom, hogy egy egész fej káposztát pirítok meg és a felét elteszem lefóliázva a mélyhűtőbe, mert akkor megspórolok egy hosszas szeletelés, gép mosogatást és sok kevergetést, stb. Mikor már kezd színesedni a káposzta, akkor adok hozzá egy kis cukrot, hogy gyorsabban karamellizálódjon. A burgonyát közben megpucoltam, lemostam, megszárítottam és nagyobb kockákra vágtam fel. Hozzáadtam a káposztához. Ekkor adtam hozzá a balzsamecetet is. Fedő nélkül tovább pirítottam kevergetve, míg a krumpli meg nem puhult és el nem kezdett pirulni.Finom volt a hús, de nálunk egyhangúan a köret vitte el a pálmát. Ragyogó ötlet.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.