Aszalt paradicsomos kenyér édesköménymaggal szórva

  • 2015.04.26.
  • 7

Legalább két naponta sütök otthon kenyeret immáron 14 éve. A kenyérsütés szeretetét unokanővéremnek, Marikának köszönhetem. Réges- régen nála járva láttam meg, hogy ő otthon sütögeti kenyérkéjét, kalácskáját. Nagy szeretettel bánt a tésztával, amit az meg is hálált. Kész csodákat tálalt az asztalra. Amikor hazatértem, azonnal elmentem vásárolni egy kenyérsütőt, és magam is neki láttam, a kísérletezésnek. Szerencsémre ellátott jó adag, már általa kipróbált kenyérrecepttel, így a kezdők kudarcát csak ritkán éltem meg. A kenyérsütőgépben való sütésről viszonylag hamar leszoktam és már sütőben sütöm a kenyereket.n Szívesen kipróbálnál kemencében is, ha lenne nekem, de nincs. Azért így is elég jól elboldogulok és eszembe sem jut üzletben kenyeret vásárolni.Hozzávalók:
25 dkg
öregtészta50 dkg BL-80 kenyérliszt2 dkg friss élesztő2.5 dl langyos víz1 csipet cukor1.5 teáskanál tengeri só1 tk fehér balzsamecet8 db aszalt paradicsom1 ek szárított oregánó1 teáskanál édesköménymagElkészítése:
A langyos vízben kevés cukorral felfuttattam az élesztőt.Az aszalt paradicsomokat több darabra vágtam el.
Az édesköménymag kivételével minden hozzávalót dagasztógépben ruganyos, fényes tésztává gyúrtam, melyet 40-45 percig kelesztettem a tálban letakarva. Mikor kétszeresére kelt,
átgyúrtam.Újabb félórás kelesztést követően ismét átgyúrtam a tésztát. Kettévágtam, kicsit megsodorgattam és egymás körül néhányszor átcsavartam a két tészta rudat. Végeit maga alá hajtva sütőformába fektettem.A tészta tetejét megkentem tojásfehérjével, megszórtam édesköménymaggal, és letakarva újabb 20-25 percig kelesztettem. Közben 200 fokra előmelegített sütőt hőlégkeverésen, ebben sütöttem 15 percig, majd további 20-25 percig 180 fokon.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.