Túróval - baconnel töltött kiflik

  • 2015.03.12.
  • 6

Jókora adaggal sütöttem ebből a kifliből, mert sok mindenkit szerettem volna megkínálni belőle. Persze megint úgy alakult,
mint máskor is szokott, benéztem a hűtőmbe, vajon mit tudnék a lakóiból összeállítani ami ehető. A túrót már ott méregettem napok óta. Mindig bedőlök a fiamnak, és azt hiszem, ha mondja, akkor meg is fogja enni a túrót, aztán csak húzogatja az orrát. A múltkor is megrendelte a Rákóczi túróst, evett belőle egy szeletet, a többit pedig ránk hagyta. Csoda, hogy lassan gurulok? De vissza a kiflikhez.Tészta:
25 dkg öregtészta (persze jó a kenyérliszt is)10 dkg krumplipüré (ha nincs maradék, 2-3 ek burgonyapehely)1 tojássárgája1 dl joghurt2 dl langyos víz 5 dkg vaj0,5 dl olívaolaj15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt40 dkg BL-80 kenyérliszt1 tk cukor2 dkg friss élesztő 1,5 tk sóTöltelék:20 dkg túró (nagyon finom a cottage chees is)10 dkg baconTetejére:5 dkg reszelt ementáli sajt.Mint a képen is látható, csak a fele tésztából lett kifli, a másik feléből mosolygós zsemléket sütöttem.Elkészítése:
A langyos vízben elkevertem a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, 8-10 perc alatt habosra futtattam. Dagasztógépbe mértem a hozzávalókat, majd hozzáadtam a megkelesztett élesztős vizet is és 8-10 percig dagasztottam. Letakarva félre tettem a ruganyos tésztalabdát, de fél óra elteltével még egyszer
átdagasztattam a géppel majd újabb 40 perces kelesztés következett.
Lisztezett munkalapra borítottam a kétszeresére megkelt tésztát és elosztottam 2 egyenlő részre. Az egyik felét újabb hat adagra szedtem szét és ezekből szép kerek zsemléket formáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe ültettem.
A másik felét kinyújtottam kb. 40 cm átmérőjű körré, és ezt a kört osztottam el hat cikkre.
Minden cikkre tettem egy kanál túrót, megborsoztam. A baconszeleteket kockákra vágtam fel és teflon serpenyőben ropogósra sütöttem, Ezzel koronáztam meg a túrót, majd feltekertem a kifliket és mentek a tepsibe kis duci kollégáik mellé. A megmaradt tojásfehérjével megkentem a péksütemények tetejét. A zsemlékre magokat szórtam, a kiflikre reszelt sajtot.
180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsültek.Aki ezekből egyet megeszik, az garantáltan jól lakik.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.