Fehér kenyér

  • 2015.01.29.
  • 9

Tizennégy éve sütök otthon kenyeret. Változik a divat a családban, mindig más a kívánalom. Több száz féle kenyeret megsütöttem, de újabban ez az egyszerű kenyér hódit.Nem egy ördöngösség összerakni és nagyon szép laza, de tartós bélzetű kenyér sül ki belőle.Hozzávalók:
25 dkg öregtészta50 dkg BL-80 kenyérliszt2,5 dl víz2 dkg friss élesztő2 ek krumplipehely2 ek vaj vagy olaj1,5 tk só1 kk cukorElkészítése:A vizet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. 8-10 perc alatt szép habosra felfut. Az előzőleg, a hűtőből kivett öregtészta adagot hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni, de számtalanszor csak előkapom a hűtőből és használom. Dagasztógép táljába teszem először a sót, a krumplipelyhet, öregtésztát, majd rámérem a lisztet és végül az élesztős víz és az olaj, vagy vaj következik. Közepes fokozaton kb. 5 percig dagasztom, majd a tálat letakarva hagyom egy órát kelni.Finoman lisztezett munkalapon átgyúrom a tésztát, lappá simítom ki (nem kell nyújtófa, csak úgy kézzel), aztán ezt a tésztát feltekerem és kenyérformába fektetem. Tetejét megkenem olajjal és folpackkal letakarva újabb 20-30 percig kelesztem. Ezután előmelegítem a sütőt 230 fokra. Aljába egy fémtálba vizet teszek párologni. Mikor beteszem a kenyeret, lespriccelem egy kis vízzel. 15 percig ezen a hőfokon sütöm, majd 190 fokra csökkentem a hőt és további negyed óráig sütöm a kenyeret. Ha elérte e kellő színt, rácsra teszem és lespriccelem vízzel. Ott hagyom kihűlni.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.