Barchesz helyett

  • 2014.04.19.
  • 8

A holnap elkészülő sonkához készítettem ezt a kenyeret.Hozzávalók:A tésztához:1 dl tejszín2 dl író4 dkg vaj10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt30 dkg tönköly fehér liszt3 ek krumplipüré2 dkg
Oetker friss élesztő1 tk cukor1 tk sóTetejére:1 felvert tojás1 ek mákA tejszínt meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam a friss élesztőt és felfuttattam.A dagasztógépbe öntöttem a megkelesztett élesztőt, az írót, a szoba hőmérsékletű vajat , a kétféle lisztet és a sót. 10 perc alatt ruganyos, fényes tésztát dagasztottam belőle, amit egy óra alatt langyos helyen duplájára kelesztettem.A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen ketté osztottam, vastagabb rudakat sodortam belőlük (kb. 40 cm hosszú) és maga körül összetekertem a két szálat. A végeit maga alá hajtva sütőpapírral bélelt őzgerincformába fektettem.Tetejét megkentem felvert tojással és megszórtam mákkal. Újabb 25-30 percig kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöttem a kenyeret.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.