Kukorica koszorú

  • 2014.03.18.
  • 7

Gyorsan elkészíthető roppanós és egyben lágy sütemény. Roppanósságát a benne lévő polenta és a tetejét díszítő kukoricapehely biztosítja.
Hozzávalók:A tésztához:32 dkg tönköly fehér liszt16 dkg polenta7 dkg gyümölcscukor18 dkg vaj2 nagy tojás1 tk vanília kivonat1 kk só1 tk őrölt kardamommag2 tk sütőporKenéshez:1 tojás fehérje
Díszítéshez:10 dkg áfonyalekvár5 dkg kukoricapehelykevés házi vaníliás porcukorElkészítése:Robotgépben a vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam egyenként a tojásokat, a vaníliát.A lisztet, a sütőport, a sót, és a polentát elkevertem és beleforgattam a vajas-tojásos masszába.
Egy órára hűtőbe tettem. Mikor megpihent, nagy diónyi adagokat csíptem ki belőle, tenyereim között golyókat sodortam belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és tenyérrel ellapítottam kb. 0,5 cm vékony lappá. Közepébe ujjal kis mélyedést nyomtam. A kör széleit kb. 2 cm mélyen ollóval néhány helyen bevágtam, hogy virág formája legyen a sütinek. A felvert tojásfehérjével megkentem a süteményt. A szirmokra egy-egy kukoricapelyhet tettem. A virág közepére áfonyalekvárból pöttyöket tettem. Nagyon finom áfonyalekvárt kaptam, amit azonnal szerettem volna kipróbálni.A süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amint kivette a sütőből, azonnal meghintettem kevés vaníliás porcukorral.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.