Colcannon, az ír krumplipüré

  • 2014.03.16.
  • 4

St. Patrick napra mindig valamilyen marhahúsból készült ételt készítek. Mellé a kevéske hagyományos ír köret közül választok. Nincs könnyű dolgom, mert ennek a napnak meg van a hagyományos menüje, amit tavaly már elkészítettem. Most kénytelen voltam magamra hagyatkozni. Ez a köret viszont hagyományosan ír étel. Ennek a receptje is sokféleképpen található a világhálón, de én ezt választottam..Hozzávalók:
80 dkg burgonya40 dkg kelkáposzta10 dkg szeletelt bacon5 dkg vaj1,5 dl tej
1 fej vöröshagyma1 fej fokhagyma1 szál rozmaring0,5 dl olívaolajsóbors1/2 kk frissen reszelt szerecsendióElkészítése:Elsőként, mivel ez több időt igényel, egy fej fokhagymát keresztben ketté vágtam. Egy kis sütőtál aljába frissen őrölt borsot tekertem, a fokhagymát a vágott felével lefelé fordítva ráfektettem, mellé rozmaring hajtásokat tűztem és felöntöttem olajjal. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 40-50 percig sütöttem, míg a hagyma belseje krémessé nem vált.A krumplit meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem, leszűrtem és összetörtem a tejjel.A vöröshagymát félfőre vágtam és azon az olajon, amiben a fokhagyma sült, megdinszteltem. Hozzáadtam a felkockázott bacont és a fokhagymából kinyomkodott krémes belsejét. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá, félig megpirítottam. Közben a kelkáposztát keskeny csíkokra szeleteltem és a serpenyőbe szórtam a többi finomság mellé. Mellé pottyantottam 5 dkg-nyi vajat is. 3-4 perc alatt erős tűzön megpirítottam, vigyázva, hogy ne teljesen puhuljon meg. Összekevertem a tejes krumplipürével.
Ez az étel tradicionális
ír étel, mely a szegény emberek eledele volt, akik valószínűleg önmagában fogyasztották, mégis adott az egész napi munkához elegendő energiát.
Tehát fogyókúrázóknak nem ajánlom tiszta szívvel.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.