Az én almáspitém

  • 2014.02.01.
  • 6

Kollégáimnak szántam egy kis meglepetésnek. Mindjárt jobban indul a nap, ha ilyesmivel indítjuk el.
Hozzávalók:Tésztához:
25 dkg tönköly fehér liszt12,5 dkg vaj4 dkg gyümölcscukor1/2 kis citrom rezelt héja és leve1 tk
vanília kivonat1 kk sütőpor1/2 tojásTöltelékhez:2 ek búzadara1 kgy alma
2 marék dió5 ek barna cukor1/2 citrom leve és reszelt héja2 tk fahéj1 tk őrölt kardamommag1 ek
vanília kivonat1 nagy csipet őrölt szegfűszegTetejére:a kenéshez 1/2 tojás5 dkg mandulapehely1 ek házi vaníliás porcukorElkészítése:A tésztát robotgépben pillanatok alatt összegyúrtam. Nem szabad sokáig gyúrni, mert nem lesz omlós. Folpackba csomagoltam és egy éjszakára hűtőbe tettem. Elég egyébként, ha fél órát áll, de minél tovább, annál jobb. Én az egy éjszakát azért választottam, mert csak másnap reggel akartam sütni a pitét.Az almákat meghámoztam, magházukat kivágtam, felkockáztam a gyümölcsöt egy nagy keverőtálba. Ráreszeltem a citromhéjat, rácsavartam a levét és elkevertem a cukorral és a fűszerekkel. A diót száraz serpenyőben megpirítottam és kzzel durva darabokra törtem, az almás töltelékhez kevertem.A tésztát kinyújtottam téglalap alakúra, kb mindenütt 6-7 cm-rel nagyobbra, mint a tepsi alja.
A tepsit (26x20 cm) kibéleltem sütőpapírral és a nyújtófára tekert tésztát belefektettem úgy, hogy az oldalán túllógjon. Megszórtam kevés búzadarával, hogy felszívja a keletkező gyümölcslevet, majd megtöltöttem az almás keverékkel. A töltelékre ráhajtottam a tészta széleit, mint egy keretet. A sarkait, hogy ne legyen nagyon vastag a tészta ollóval levágtam. A lehulló sarkakból vékony tésztacsíkot sodortam, amit ketté hajtottam és néhányszor megtekertem önmaga körül. így egy tésztazsinórt kaptam, amivel körbeszegtem a tészta szélét. Még maradt egy kevés tészta, abból pedig négy levelet vágtam (szintén ollóval) a süti négy sarkára, ami elfedi a farigcsálást. A tésztát megkentem felvert tojással. A kikandikáló almákat megszórtam mandulapehellyel és arra pedig szitáltam egy kevés házi készítésű vaníliás porcukrot, had süljön rá és ropogjon, illatozzon. A sütőt előmelegítettem 160 fokra hőlégkeverésen (alul-felül sütés: 180 fok) és 40 perc alatt készre sütöttem a süteményt.Remélem szerették, akiknek sütöttem. Így próbálom megmutatni, menyire szeretek ott lenni.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.