Kukoricapehelyben sült csirkemell salsakkal

  • 2014.01.12.
  • 2

Olyan ebédet főztem,- legalábbis a terv ez volt,- ami mindenki tetszését elnyeri szűk kis családom körében. Mindössze hárman élünk együtt. Én csak olyat főzők, amit szeretek. A férjem roppant hálás közönség, mert mindent megeszik. A fiam a sarkalatos pont, de ez még az ő mai egészségtelen koszton nevelkedett ízlésének (nem általam készített) is megfelelt.
Hozzávalók:A húshoz:3 db fél csirkemellfilésóa sütéshez vajA panírozáshoz:
10 dkg krémsajt1 "M"-es tojás0,5 dl író3 marék kukoricapehelyA krumpli körethez:75 dkg sütni való burgonya2 -3 ek olajMaldon sófrissen őrölt fekete borsdurvára őrölt koriandermagkevés frissen reszelt szerecsendióA paradicsom salsához:2 nagy paradicsom felkockázva1 kisebb lilahagyma felkockázvasóbors1 ek chiliszósz1/2 lime levekorianderzöld2 ek olívaolvaolajAz avokádó salsához:1 nagy érett avokádó2 gerezd fokhagyma1 tk chiliszósz1 lime levesóborskorianderzöld2 -3 ek tejföl2 ek olívaolajElkészítése:A húst megsóztam. Egy tálba tettem a kukoricapelyhet és csak ököllel összenyomkodtam, hogy összetörjön, de azért nagyobb darabokba maradjon. A krémsajtot, az írót és a tojást elkevertem, belemártottam a húst, majd az összetört kukoricapehelybe forgattam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire teáskanálnyi vajdarabokat tettem. Erre fektettem a húst és a tetejére is vajat csipkedtem. Mikor megtelt a tepsi, letakartam fóliával és a 160 fokra előmelegített sütőbe dugtam hőlégkeverésen negyed órára. Ezután levettem a fóliát és további negyed órát pirítottam. Ennyi idő alatt átsült a hús, de nem száradt ki, hanem jó szaftos maradt.
Kisebb sárga burgonyákat alaposan megmostam folyóvíz alatt, félbe vágtam, lespricceltem olajjal. Megszórtam Maldon sóval, borsot és koriandert őröltem rá, szerecsendiót reszeltem és követte a húst fóliával lefedve hőlégkeverésen a 160 fokos sütőbe. A sütés módja és ideje ugyanaz volt. Először fólia alatt negyed óra, majd anélkül még negyed.A paradicsom salsához a paradicsomot és a lilahagymát felkockáztam, a korianderzöldet is felaprítottam. A többiből dresszinget kevertem és egy tálban összevegyítettem őket, fél órára a hűtőbe vándoroltak, míg a hús és a krumpli sült.Az avokádót ketté vágtam, magját kivettem, meghámoztam. Egyik felét felkockáztam. A másik felét a fokhagymával, lime-al, sóval, borssal, chilivel, olívaolajjal, tejföllel botmixer segítségével pürésítettem, majd belekevertem a kis kockákat és a felaprított korianderzöldet.
A kukoricapehely és a burgonya masszív szénhidrátbomba volt (valljuk be), de valamennyit ellensúlyozott a salsa. Mindenesetre nagyon, de nagyon finom lett és igazi sikert arattam vele.A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.