Mézeskalács (Dr. Oetker)

  • 2013.12.08.
  • 7

Közeleg a Karácsony, neki lehet már kezdeni a mézesek elkészítéséhez. A mostani adagot a Dr. Oetker féle Karácsonyi sütemények szakácskönyvből, Markoval együtt készítettük, és nagyon jól szórakoztunk. Már most látom, hogy most is, mint minden évben, Karácsonyig egy újabb adagot kell süssek, mert addigra ennek már se híve, se hamva nem marad:) Így készült:125 gr méz200 gr cukor1 csomag vaníliás cukor150 gr vaj/margarin4 ek tej1 kk fahéj400 gr liszt100 gr étkezési keményítő1 sütőporA mézet, cukrot, vaníliás cukrot, vajat/margarint és a tejet tedd egy lábasba, és melegítsd addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Hagyd picit hűlni, majd add hozzá a fahéjjal, étkezési keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrd szép, egynemű masszává, majd lisztezett munkafelületen, több részletben nyújtsd fél cm vastagra, és szaggass
belőle karácsonyi formákat. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd nagyjából 10-12 perc alatt készre.
P.S: ha valaki a recept szerinti mázzal akarja a mézeseket díszíteni, akkor 200 gr porcukrot kell elkeverni 2-3 ek citromlével, esetleg ételfestékkel megfesteni, és tetszés szerint díszíteni a mézeskalácsokat. Én a tészta egyik részéből fára akasztható díszt készítettem (szívószállal készíted a lukat, belefűzöl szép kis
szalagot, és ennyi), a
másik feléből pedig szívecskéket, emberkéket, karácsonyfát stb. készítettem.