Húsvéti koszorúk és nyuszik 2 az 1-ben

  • 2013.03.15.
  • 2

Kovászhoz:1 dl langyos tej1 csapott kk cukor1 kocka friss élesztő (50 gr)És még:1 kg liszt5 dl langyos tej1 csapott ek só1,25 dl olajÉs még:1 tojástengeri sószegfűszeg/szemes borsA kovászhoz a langyos tejben (kézmeleg) oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Egy tálba szórd bele a lisztet, add hozzá a sót, az olajat, a tej felét és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze, apránént adagolva hozzá a fennmaradt tejet. A tészta akkor lesz jó, ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezedhez, hanem szép, egynemű, levegős lesz. Ekkor a tálat takard le egy konyharuhával, és hagyd a tésztát kb. 1 órát kelni. Borítsd lisztezett munkafelületre, és oszd két részre, egyenként gyúrd még egyszer át őket. A koszorúkhoz a tésztából vegyél 2-2 gombócnyit, majd egyenként nyújtsd ki őket kb. 30 cm-es rudakká. Csavard össze őket, a két véget nyomd össze, kend le felvert tojással, szórd meg tengeri sóval, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 C-on süsd őket szép aranyszínűre. A nyuszikhoz kelleni fog egy fánk- és egy pogácsa szaggató. A tésztát nyújtsd 1 ujjnyi vastagra. A fánkszaggatóval szaggasd ki a nyuszik testét, a pogácsaszaggatóval a fejüket, illeszd össze őket. Formázz mindegyiknek 4 kis gömböt, ezek lesznek a tappancsok.Csinálj nekik füleket a tésztából, szemeket pedig egész borsból vagy szegfűszegből.Én a szegfűszeg szárával rajzoltam meg a száját, orrát és a gombokat.Kend le a nyuszikat jó alaposan a felvert tojással, ez fontos, hogy jól egymáshoz illeszkedjenek a részek. 200C-os sütőben süsd szép aranybarnára őket. Hát ennyi:)