Őszibarackos, mandulás lepény

  • 2013.08.05.
  • 1

Igazi villámsütemény hirtelen felindulásból. A lényeg, hogy legyen kéznél fagyasztott leveles tészta, mert ez a gyorsaság titka. Néha félreteszem az ellenérzéseimet ezekkel a gyári tésztákkal kapcsolatosan, de minden alkalommal megígérem magamnak, hogy legközelebb kipróbálom a saját készítésűt... No de most erre nem volt idő. Úgyhogy tészta fagyasztóból kikap, mikróba be (óvatosan a kiolvasztással, ne főzzük meg!), sütő bekapcsol....

Egy 45 dkg-os leveles tésztát használtam, ez éppen egy nagy tepsinyi méretűre nyújtható ki. Ez a tészta meglehetősen zsíros, úgyhogy nem feltétlenül szükséges a tepsit kikenni, vagy sütőpapírt használni. Villával megszurkáltam, majd darával megszórtam. Utólag azt mondom, ennek nem volt különösebb jelentősége. Ezután kb 75 dkg őszibarackot szeleteltem rá. Az én barackom elég kemény húsú volt és nem magvaváló, ellenben nagyon finom édes. Ehhez a sütihez ez a fajta jobban megfelel, mint a nagyon puha, szaftos típusú. Miután a gyümölcsöt elhelyeztem a a tésztán, megszórtam szeletelt mandulával és egy kevéske cukorral (ennek mennyisége függ ízlésünktől és a barack édességétől is), aztán mehetett is a sütőbe. Légkeverésen 190 fokon sütöttem (anélkül 210), amíg a széle barnulni nem kezdett. Nem figyeltem az időt, kb 15 perc lehetett. Ez a fajta sütemény igazából langyosan jó - pont megsül, mire megesszük az ebédet :)