Rakott cukkini

  • 2013.07.03.
  • 5

Óriási közös kedvenc a családban, bárki, bárhol, bármikor szívesen. Éppen ezért ez a recept nálam szent és sérthetetlen, győztes csapaton nem változtatok... Eredetileg a muszakától jutottam ehhez a cukkinis verzióhoz, de jól belegondolva, akar cukkini lasagne is lehetne a neve. De nevezzük bárminek, nagyon finom! 

Kevés olíva olajon üvegesre pirítok
2 nagy fej hagymát, majd ráteszem a
0.5 kg darált sertéshúst.
Sózom, borsozom, belereszelek
3 gerezd fokhagymát, majd ha már főtt egy kicsit a saját levében, hozzáadok
1 hámozott paradicsom konzervet (vagy 0.5 kg friss, húsos paradicsomot hámozva), fűszerezem
oregánóval, bazsalikommal. Míg a húsos mártás fő, addig egy nagy serpenyőben adagonként megsütök
kb 50 dkg cukkinit felkarikázva. Egy sütőedényben alulra a sült cukkini karikák felét rétegezem, sózom, ráteszem a szószt, majd befedem a cukkini karikák másik felével. Erre jön a sajtos besamel mártás, ami a következőképpen készül:
2.5 dkg vajat megolvasztok és kissé átforrósítok rajta
2.5 dkg lisztet (ne piruljon meg!), majd felöntöm
3 dl hideg tejjel. Csomómentesre keverem, lassú tűzön főzöm egy kicsit, közben
sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem, végül beleolvasztok
5 dkg ömlesztett sajtot. 200 fokos sütőben kb 20-25 pecig sütöm. Sima főtt krumplival tálalom (de ezt senki sem szokta megenni...) (Úgyhogy újabban a cukkini alá egy tepsiben karikára vágott krumplit teszek olajozva, sózva, így már nagyobb keletje van a köretnek is.) 4 adag lesz belőle.
rakott cukkini recept rakott cukkini recept rakott cukkini recept rakott cukkini recept rakott cukkini recept