Spárgás, újhagymás, szalámis pite

  • 2013.05.27.
  • 4

Mint az a fényképből is látható, a címben jelzett hozzávalók egyszerre és mégis külön szerepeltek a pitén. A spárgától indult a dolog, pár napja láttam valahol camembert-rel párosítva, de hogy mindenki ízlésének kedvére tegyek szükség volt spárga mentes verzióra is... Most jöttem rá, hogy az eddig általam használt quiche tészta recept, az tulajdonképpen egy cukormentes linzertészta. Ehhez csak annyit kellett tennem, hogy a tepsi méretéjez igazodva megemeltem a mennyiségeket és lám: 30 dkg liszthez 20 dkg vaj... Igen, ez nem kifejezetten diétás, meglehetősen laktató, majdnem elég is volt négyünknek egy tepsivel vacsorára. Férj azért csipegetett még mellé ezt-azt...
A tészta tehát a következőképpen készült:
30 dkg lisztet késes aprítóval összedolgoztam
20 dkg hideg vajjal, majd tettem hozzá
egy csipet sót
1 evőkanál gyenge ecetet (fehérbor ecet),
2 evőkanál hideg vizet (esetleg még egy, ha nem áll össze) és 
1 tojást. Gyorsan összegyúrtam, hogy ne melegedjen fel a kezemtől, majd hűtőbe tettem. Közben előkészítettem a feltétet:
spárgát hámoztam, újhagymát tisztítottam, sajtokat, szalámit vágtam, reszeltem. Ezután a tésztát kinyújtottam, a tepsibe helyeztem, a széleken kis peremet képeztem, Jöhetett a feltét:
1. camembert szeletekre spárgasípok és újhagyma zöldje került felváltva, sóztam, borsoztam, olajjal spricceltem
2. tejfölös rétegre reszelt trapistát szórtam, erre szalámi darabokat
3. újhagyma karikákat kevertem mozzarella darabokkal, ezt is sóztam, borsoztam. 200 fokos sütőben kb fél óra alatt sült meg. Pohár fehérbor erősen javallott hozzá.