Tejfölös, kekszes süti

  • 2013.03.24.
  • 2

Mit is mondhatnék erről a sütiről... Nem a cukrászművészet csúcsa, de az elkészítés gyorsaságában és a mosogatnivaló gyártás minimalizálásában nagyon ott van! Többször belefutottam már ebbe a "csodasütinek" nevezett édességbe, aztán most értem idáig, hogy el is készítsem.  A süti jó. Nem mindenkinek fog bejönni a tejföl savanykás íze, különösen nem ebben a csokis-vaníliás verzióban, de egyszer érdemes kipróbálni, mert ha bejön, akkor ez a verhetetlen kategória. Nem kell sem sütni, sem főzni, még kevergetni is éppen hogy csak. Mondjuk a várakozási idő azért negatívum.... Akinek mégsem jönne be a savanykás íz, annak két javaslatom van. Vagy a tejföl kicserélése mascarponéra (hm, közeledünk a tiramisuhoz...), vagy pedig gyümölcsösre hangolni az ízesítést, ebben az esetben nem fog kilógni a savanyú lóláb.

Szükség lesz 
75-80 db (kb 30 dkg) négyszögletes háztartási kekszre,
90 dkg tejfölre
édesítőszerre (cukor, méz, nádcukor, xilit, kinek mi),
3 evőkanál kakaóra és 
valamilyen vanília ízt adó anyagra (vanília kivonat, aroma, vaníliás cukor). Ezen kívül már csak egy 20x30-as tepsi és egy kisebb tál szükséges és már kezdhetjük is. Majd max 10 perc elteltével be is fejezhetjük...
Tehát, az ügymenet. 1 sor keksz a tepsibe, vaníliás krém elkészítése a tálban (35 dkg tejföl összekeverése mondjuk 1 evőkanál mézzel, 1 evőkanál xilit/eritritol keverékkel, ízesítés vanília aromával), krém elhelyezése a kekszen. Újabb sor keksz, majd csokis krém elkészítése (35 dkg tejföl összekeverése 3 evőkanál kakaóporral, 2 evőkanál nádcukorral), krém kekszre kenése. Végül a 3. réteg keksz következik, amit ismét krémmel (20 dkg tejföl és 1 evőkanál nádcukor) vonunk be. Szórunk rá három csíkban kakaóport, villával cirmosra igazítjuk, aztán mehet a hűtőbe néhány óra hosszára. Nálunk az első kóstolásra 4 óra múltán került sor, ekkor volt a majdnem kategória. Másnap délre viszont olyan volt amilyennek lennie kellett, egy jól vágható krémes sütemény.