Vegán pizza - "sajtos" cukkinis

  • 2013.09.06.
  • 0

Azt hiszem még nem csináltam teljesen vegán pizzát, egy kis mozarella vagy juhsajt mindig került rá. Most nem és isteni finom lett: Vékony tészta - sült paradicsomszósz - grillezett cukkini éééééés napraforgó-kesudió sajtszósz. A sajtszósz: Csalami Gáborék Newstart-konyha c. könyvből van.Persze egy nagy tál zöldsaláta kellett hozzá, először azért "hátha nem lesz finom", később kiderült, hogy azér, hogy ne egyek túl sokat. :) Pedig a tetemes mennyiségű zabpehely miatt "büntetlen öröm" kategória. :)Soha ilyen finom pizzát még nem ettem sajtosat sem, sonkásat sem, semmilyet sem :)Kell hozzá:a tésztához:20 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt20 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg zabpehely ( apró szemű )1 csomag szárított élesztő1 tk. méz1 és 1/2 tk. só3 dl víza paradicsomszószhoz:fék kg paradicsomsó, borsolívaolaj1 tk. barna nádcukor1-2 g. fokhagymafriss bazsalikom, oregano a feltéthez:4 kisebb cukkinisóolívaolaja"sajt"szószhoz:fél csésze kesudiófél cs. napraforgó1 cs. víz1/4 cs. vöröshagyma1/4 cs. cirtomlé1/4 cs. sörélesztőpehely2-3 g. fokhagymasó, bors* a tészta hozzávalóit "bedagasztjuk", kelesztjük* a paradicsomokat megmossuk félbe vagy negyedbe vágjuk tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk elkeverjük olajjal és a cukorral. 220 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha langyosra hűlt összeturmixoljuk a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel.* a cukkiniket vékonyra felkarikázzuk, megsózzuk és forró olajon picit megpirítjuk.* a sajtszósz hozzávalóit egyszerűen turmixgépbe tesszük és krémesre turmixoljuk* a megkelt pizzatésztát elfelezzük, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a paradicsomszósszal, rápakolgatjuk a cukkini-karikákat, majd meglocsoljuk-kenegetjük a sajtszósszal.* 250 C-ra előmelegített sütőben 10-12-15 perc alatt készre sütjük.Mennyei, isteni, fantasztikus kaja egészséges, tiszta, növényi alapanyagokból!!!!!!!