Halászlé pontyból, vörösborral

  • 2018.10.14.
  • 8

Halászlé pontyból, vörösborralA magyar nem egy halevő nemzet. Még karácsonykor a családok egy részénél kerül az asztalra halászlé, vagy rántott ponty, esetleg nyáron - strand büféjében - megesznek egy "balatoni" sült hekket, bár a lángossütőnél hosszabb sorok kígyóznak. De az év többi részében alig esznek halat, a tengeri halaktól már ódzkodnak,
a tengeri herkentyűktől pedig a legtöbb ember irtózik. Nem véletlenül vagyunk az egy főre eső halfogyasztás terén a sor végén. Én szívesen látnám az étrendemben akár többször is hetente, de sajnos az ÁFA csökkentés ellenére is a minőségi halak ára elég borsos. Még a legolcsóbbak is marhahús árban vannak., de csak akkor, ha akcióban kapható.Nos, most egy egyszerű halászlé készült, ponty szeletből (patkóból), legfeljebb meg lett bolondítva egy kis vörösborral. Többnyire filéből szoktam készíteni, időnként vegyesen harcsával, s kerül bele belsőség - ikra, tej - is. Kedvencem a paksi változat, ezért van, hogy gyufatésztát is főzök hozzá időnként. Néha kanalazok rá tejfölt. Ami viszont mindig kihagyhatatlan, a sok csípős paprika.Mivel a blogomon van több halászlé bejegyzés is, receptet nem írok, csak a fotókat mutatom.Korábbi halászlé bogbejegyzéseim:Vörösboros pontyhalászlé tésztával, tejföllelPontyhalászlé tésztával, tejföllelMai ebédem: Halászlé tésztával, tejfölösenHalászlé, ahogy én szeretemHalászlé kétféle halból Halászlé tésztával, sok-sok csípős paprikával, tejföllelGyors halászlé tésztával (bajai utánzat)Paksi halászléHalászlé tésztával, vörösborral, sok-sok csípős parikával, tejföllel, fehérkenyérrelVégül mutatóba egy tengeri halleves változat:Zuppa di frutti di mare a modo mio (Hobbychef), Tengergyümölcsei leves, ahogy én csinálom