Vörösboros szarvaspörkölt zsemlegombóccal, áfonyás sárgabarack kompóttal

  • 2017.01.02.
  • 7

Vörösboros szarvaspörkölt zsemlegombóccal, áfonyás sárgabarack kompóttal Ünnepi étel, az ünnepekre készült. Hozzávalók :A pörkölthöz:50 dkg szarvas hús vegyesen2 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 szál sárgarépa1 szál petrezselyem gyökér1 db hegyes csípős paprika1 db chili paprika 1 db paradicsomkakukkfűmajoránnarozmaringbabérlevélolíva olajmustársócukorőrölt fekete borsőrölt piros paprikaboróka bogyó1 dl vörösborA zsemlegombóchoz: 2 db zsemle25 dkg liszt1 db tojáspetrezselyem zöldA tálaláshoz:sárgabarack befőttáfonyalekvárElkészítés: A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom.A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret,
paprikát karikákra vágom, a paradicsomot nyolcadolom.Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget,
és a fűszereket. Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vizet.Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem. Ráütöm a tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek. Vizes kézzel gombócokat formázok, majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.Amikor a szarvashús már majdnem puha, hozzáadom a paradicsomot, öntök bele bort, s készre főzöm. Tálaláskor a tányérra teszek gombócokat, s kanalazok rá bőségesen szarvaspörköltet. Melléteszek egy sárgabarack befőttet, kanalazok bele áfonyalekvárt.