Fehérboros bab-lencse-savanyított káposzta főzelék füstölt szalonnával, kolbásszal

  • 2016.01.17.
  • 4

Fehérboros bab-lencse-savanyított káposzta főzelék füstölt szalonnával, kolbásszal Eredetileg Újév tájékán akartam elkészíteni ezt az ételt.
Ez kombinációja a lencse főzeléknek, a bab-lencse gulyásnak, és a korhelylevesnek. állagát tekintve inkább főzelék. Amikor elkezdtem főzni, még nem tudtam, hogy leves, vagy főzelék lesz-e belőle, hogy natúr hagyom, vagy berántom, esetleg tejföllel habarom, hogy öntök-e hozzá fehér, vagy vörös bort. Mindez az utolsó percben, a végén dőlt el. Hozzávalók: 15 dkg tarkabab15 dkg lencse15 dkg savanyított káposzta

2 db sárgarépa
1 db nagy burgonya 10 dkg füstölt szalonna3 ek étolaj 1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma30 dkg füstölt kolbász3 db babérlevél sóőrölt fekete borsőrölt csípős paprikaőrölt kömény 3 db chili1 db marhahúsleves kocka6 dl víz0,5 dl csemege uborkalé1 dl fehérbor 1 ek mustár Elkészítés:A lencsét és a babot beáztatom. A szalonnát felkockázom,
egy fazékban olajon megpirítom. Felkarikázom a hagymát, aprítom a fokhagymákat, a szalonnához adom. A kolbász héját leszedem, felszeletelem, a fazékba teszem. Amikor megpirult, egy keveset félreteszek. A répát megpucolom, felkarikázom, a fazékba teszem.A krumplit apró kockákra vágom.Dinsztelés után felöntöm a vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem, beleteszem a babot és a lencsét,
a káposztát, a babérlevelet és a chilit.
Egy óra 45 perces
főzés után a bab - áztatás ellenére - még mindig kemény volt, valószínűleg már öreg volt a bab, pedig a tasak szerint a
kínai tarkabab 2017. 01.16. -ig
jó. Beleteszem a krumplit, a mustárt, s beleöntöm az uborkalevet, a bort, s tovább főzöm még 45 percig .Tálaláskor szedek a tányérba a főzelékből, s teszek rá a egy chilit, s a félretett sült szalonnából, kolbászból és hagymából.