Almás pite dióval, rummal

  • 2015.08.26.
  • 0

Almás pite dióval, rummalRengeteg nyári almánk termett. Amíg öreg barátunk jó erőben volt, almabort készített belőle. (A cider kezd divatba jönni nálunk is újra.) A feleségem már sokat elajándékozott, meg süteményekbe is használt belőle.Most egy almás pite receptjét írom le.Hozzávalók:25 dkg liszt1 kk cukor1 csipet só1 db tojás15 dkg vaj0,5 dl tejföl1 tasak sütőpor 6 db alma
15 dkg cukor1 csipet só1 db citrom1 tk őrölt fahéj0,5 vanília rúd3 cl fehér rum 10 dkg zsemlemorzsa15 dkg dió
0,5 tojásporcukorElkészítés:A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.Közben elkészítjük a tölteléket. A dió felét aprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, beleöntjük a rumot.A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, s a tepsi méretére nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.Egy tepsit kilisztezünk, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre elsimítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megszórjuk dióval, s megkenjük tojással, villával megszurkáljuk..180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 30 percig sütjük. Amikor kihűlt felvágjuk, s megszórjuk porcukorral.

Címkék

Dió Rum Almás Pite