Gombás, vadas marha krumplipürével

  • 2015.01.11.
  • 2

Gombás, vadas marha krumplipürévelA feleségem szarvast ígért, amiből aztán nem lett semmi. A ha ló nincs akkor szamár is jó elv alapján lett ez a vadas marha. Nem bíbelődtem gombóccal, egy egyszerű krumplipöré volt a körítés.Hozzávalók : 25 dkg (2 szelet) marha comb-felsál olaj5 dkg füstölt szalonna 1 db répa1 db petrezselyem-gyökér1 szelet zeller1 szál zellerlevél2 szál petrezselyem1 tk mustársóőrölt fekete bors1 szem borókabogyó1 db babérlevél0,5 vöröshagyma1 gerezd fokhagymalisztcukorkakukkfűcitromléecetes uborka1 dl vörösbor 1 dl tejföl1 újhagyma1 gerezd fokhagyma20 dkg csiperkegomba1 ek főzőtejszín 5 db burgonyavaj Elkészítés:Elkészítem a páclét. A zöldségeket feldarabolom, s 4 dl
vízben a fűszerekkel félpuhára főzöm, majd hozzáöntök
egy kevés ecetet, s citromlevet. A páclevet ráöntöm a hús szeletekre, s egy dobozban
3 napig hűtőben tartom, időnként megforgatom.Elkészítéskor a szalonnát egy serpenyőben megpirítom, majd ráteszem a hús szeleteket és félig megsütöm Rárakom a zöldségeket, felöntöm a vörösborral és a páclé egy részével. Puhára párolom, s zsírjára sütöm a húst. Amíg a hús párolódik elkészítem a gombapörköltet. Az apróravágott hagymákat megdinsztelem, ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, s locsolok rá főzőtejszínt. A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal kikeverem.Kiveszem a húst és elkészítem
a vadas mártást. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem
a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával
és a maradék páclével pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, egy szelet húst, gombát, s locsolok rá mártást.