Diétás kuglóf

  • 2016.05.17.
  • 3

Nagyon szeretem a kuglófot, és sikerült egy nagyon szép kuglóf formára szert tennem, de nem sokszor készítettem diétás kuglófot, mert, hogy keleszteni kell a tésztát, sokáig sül. Mindig vannak ilyen tévképzeteim. Aztán húsvétkor sütöttem egy vaníliás-kakaós kuglófot, nagyon finom lett, csak mellette még ezer más dolgot is főztem sütöttem, így az maradt meg bennem, hogy á, hosszú idő. Most viszont maradt egy adag élesztőm, nem akartam, hogy kárba vesszen, és hamarabb ébredtem mint a család, tudtam, hogy megyünk majd kirándulni, piknikezni, gondoltam neki látok. Kiderült, hogy olyan szuper csodaélesztőnk volt itthon, amire nem is számítottam. Alig volt időm kimérni a hozzávalókat, már ki is futott a bögréből, gyorsan bedagasztottam, félre tettem, gondolván, amíg megkel, az jó sok idő lesz leülök a kis kávémmal, olvasgatok egy kicsit, aztán csinálom a többi dolgom, mielőtt a többiek kelnek és majd utána, reggeli közben megsül a kuglóf....Alig telt el 20 perc és látom, hogy púposodik a konyharuha alatt a gombóc, jé, ilyen hamar még sosem kelt meg szerintem. Úgyhogy pikk pakk bedobtam a sütőbe és 20 perc múlva már frissen sült kuglóf illat terjengett és meg is volt a finom, házi, diétás reggeli. Nyamm. Na, hosszú lett a körítés, de tényleg nagyon gyorsan elkészült, az enzim mixnek is és a nagyon jó élesztőnek köszönhetően tökéletes lett a textúrája, puha lett és miközben sült, még egyszer akkorára megdagadt. 160 Diétás kuglóf hozzávalói 50 dkg liszt (30 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum+20dkg Bl55) 1 kiskanál dia-wellness enzim-mix 10 dkg olvasztott light margarin 1 citrom reszelt héja 1 tojás + 1 sárgája 1 csipet só 15 dkg nyírfacukor 2,5-3 dl langyos tej " én laktózmenteset használtam 4 dkg élesztő Az élesztőt futtasd fel 1 deci langyos tejben. Én nem tettem bele cukrot, de egy kiskanállal tehetsz bele, attól nem fogsz elhízni, de az élesztőnek állítólag jót tesz. Az enyém így is pillanatok alatt felfutott. Minden hozzávalót tegyél a tálba a tej kivételével, és add hozzá a felfuttatott élesztőt. Ha szeretnél tehetsz bele vanília aromát is, én elfelejtettem, de nagyon finom lett így is. A tejet apránként adagold hozzá. Liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel. Nekem kellett a 3 deci, hogy egy könnyű tésztát kapjak. Dagasztottam kb 4-5 percig, majd a tálban hagytam, és letakarva félre tettem kelni. Miután duplájára kelt kitettem a deszkára és a kezemmel elkezdtem henger formát sodorni, akkorát, hogy a formába passzoljon. Kivajaztam, és liszteztem a formát, majd picit bele nyomkodtam a tésztát. A sütőt csak ezután kapcsoltam be, 180 fokra állítottam, és amíg melegedett, addig a kuglóf formában még tudott kicsit kelni a kuglófom. Kb. 20-25 percig sütöttem, amíg a teteje aranybarna nem lett. Miután egy picit hűlt, kiborítottam egy rácsra, hogy ne vizesedjen be és hagytam ott kihűlni. Nagyon finom lett, mi cukormentes lekvárral, light margarinnal ettük, egy finom kávéval kísérve. Külön előnye, hogy napokig friss maradt folpackba csomagolva. 160